İzmir bayrağını yere indirtmedi


Milli bayramların içini boşaltan AKP’nin, İzmir’in kurtuluş günü için getirdiği “bayrak yasağı” yoğun tepki sayesinde ortadan kalktı. Halk, törene katılan Bakan Günay’ı yuhaladı.

Bu kez AKP’nin istediği olmadı
Cumhuriyetin ilanından beri yapılan Garnizon Koşusu’nu, Seğmen Yürüyüşü’nü yasaklayan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos kutlamalarını okullara tıkmaya çalışan AKP’nin İzmir’in kurtuluş günü için getirdiği “göndere bayrak çekme yasağı” başlamadan bitti. Bayrağına sahip çıkan halk, sert sloganlar attı ve törene katılan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı yuhaladı.

Başkan Kocaoğlu sakinleştirdi
AKP’li vekil Rifat Sait’in “Bunları önleyemediniz mi başkan” demesine tepki gösteren İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ardından “9 Eylül’de kim nereden gelirse gelsin, İzmir’in konuğudur. Hepinizden ev sahibi nezaketini göstermenizi istirham ediyorum” diyerek halkı yatıştırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi gece de görkemli bir 9 Eylül kutlaması yaptı.


İzmir bayrağa sahip çıktı
AKP’nin, getirdiği "bayrak yasağı" halkın yoğun tepkisi üzerine ortadan kalktı. İzmir’in
kurtuluş gününde Hükümet Konağı’na Türk bayrağı çekildi.

Cumhuriyetin ilanından beri yapılan Garnizon Koşusu’nu, Seğmen Yürüyüşü’nü yasaklayan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos kutlamalarını okullara tıkmaya çalışan AKP iktidarının İzmir’in kurtuluş günü için getirdiği "göndere bayrak çekme yasağı" başlamadan bitti. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanırken, Hükümet Konağı’na süvari birliklerince Türk bayrağı asıldı. Bayrağına sahip çıkan İzmirliler, törenler boyunca sert sloganlar attı ve törene katılan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı yuhaladı. AKP’li milletvekili Rifat Sait’in "Bunları önleyemediniz mi başkan" demesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sert tepki gösterdi.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen "90. Yıl Zafer Yürüyüşü", geniş katılımla Basmane Polis Merkezi önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüşe, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve milletvekilleri ile çeşitli parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Koca bir milletin kurtuluşu
Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, "9 Eylül’de kim nereden gelirse gelsin, İzmir’in konuğudur. İzmirliler, 9 Eylüller’de ev sahipliği yaparlar. Hepinizden ev sahibi nezaketini göstermenizi istirham ediyorum" dedi. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına duydukları sonsuz minnet ve hayranlığı anlatacak kelimeleri bulmakta zorlandığını ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi: "Çünkü 9 Eylül zaferinin yani sadece bir kentin değil, koskoca bir ülkenin, bir milletin kurtuluşunun hangi güç koşullarda kazanıldığını iyi biliyoruz." Kocaoğlu, Milli Mücadele’nin son aşaması sayılan "Büyük Taarruz"da Atatürk’ün "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!" emrini hatırlatarak, kurtuluşun ardından Atatürk’ün kendilerine gösterdiği hedef doğrultusunda, İzmir’in kültürel zenginliğini ekonomik zenginlikle birleştirerek, İzmir’i Akdeniz’in lider kenti haline getirme çabasında olduklarını ifade etti.

Hiç unutulmasın istiyoruz
İzmirlilerin, İzmirli olmanın ve İzmir’de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını çok iyi bildiğini kaydeden Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu gerçeği artık herkesin çok iyi anlamasını, İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini, vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz. 9 Eylül coşkumuz içinde özel bir yeri ve anlamı olan bayrak töreni ve atlı süvari geçişinin, tam 89 yıl sonra, neden ve hangi gerekçelerle iptal edilip sonra yeniden izin verilmesini anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. 9 Eylül’ün alelade bir kurtuluş olmadığı, aynı zamanda ülkenin kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu anlamına geldiği hiç unutulmasın istiyoruz."

Kente giriş canlandırıldı
Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene geçildi. Buradaki törene İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da katıldı. Törende, çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.z Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Hükümet Konağı balkonuna Türk Bayrağı çekilmesiyle devam etti. Türk süvari birliklerinin kente girişi canlandırıldı. Öte yandan, tören sırasında bir grup, tarihi Konak Saat Kulesi üzerine çıkarak, iple uçan balona bağlı "O bayrak çekilecek demiştik" ve "Çuvalı geçirdik, denize de dökeceğiz" pankartı astı. Grubun eylemine herhangi bir müdahalede bulunulmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, gece de görkemli bir 9 Eylül kutlaması yaptı.


Bakan Günay
tören boyunca protesto edildi
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü nedeniyle etkinlikler kapsamında Basmane Polis Merkezi önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren yürüyüş sırasında bir grup tarafından hükümet aleyhine sloganlar atıldı, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay yuhalandı. "Gün gelecek, devran dönecek. AKP halka hesap verecek" şeklinde slogan atanlara Bakan Günay’ın "Seçimde" diye yanıt verdiği gözlendi. Bu sırada Günay’ın yanında yürüyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, protestocu gruba sakin olmaları çağrısında bulundu. Günay, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenler sırasında da protesto edildi. Meydana kurulan portatif tribünlerdekileri Başkan Kocaoğlu ile birlikte selamlayan Bakan Günay, bu sırada da bir grup tarafından protesto edilince, AKP İzmir Milletvekili Rifat Sait ile Aziz Kocaoğlu arasında tartışma yaşandı. Protestolar, Bakan Günay’ın, hükümet adına Atatürk Anıtı’na çelenk koyduğu sırada da devam etti.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)