İzmir Enternasyonal Fuarı, 81. kez kapılarını açtı


Uluslararası İzmir Fuarı (İEF), 81. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu yıl "Yaşamın her alanında tasarım" ana temasıyla, 9 Eylül'e dek sürecek etkinlikte, partner ülke Latin Amerika ülkeleri, onur konuğu kent de Hatay.

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’ndaki açılış törenine, CHP Genel Başkan yardımcıları Adnan Keskin, Haluk Koç, Perihan Sarı, TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Hatay Valisi Cemalettin Lekesiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda konuk katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın Türkiye Cumhuriyeti’nin gurur projesi olduğunu belirterek, “İzmirlilerin görüşü ve onayı alınmadan gerçekleştirilmeye çalışılan ‘oldu-bittilerin’ kabul edilmesi düşünülemez. Bu nedenle, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki işbirliği ve uzlaşı örneklerinin; büyükşehir belediyesiyle TCDD’nin ortak yürüttüğü İZBAN ve körfez projelerinde olduğu gibi çoğaltılması en büyük dileğimizdir” dedi.

Kentlerin merkeziyetçi ve otoriter yöntemler yerine demokratik kurallarla yerinden yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, “rantı değil yaşam kalitesini artırmayı” hedefleyen bir yerel yönetim olmaya çabaladıklarını vurguladı. Kocaoğlu, Gaziemir’e yapılacak yeni fuar alanının da tamamlanmasıyla kent ekonomisine ciddi bir ivme kazandırılacağını da söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, İzmir'in alelade bir kent olmadığını, kentlinin stratejik yatırımları ve Ar – Ge'si bakanlığınca desteklenen yatırımları çekmesi gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir’in Türkiye'ye yansıttığı birikimler olduğunu bildirdi. Hatay Valisi Cemalettin Lekesiz de, Hatay’ın hoşgörünün kenti olduğunu ve kentin zenginliklerini Egelilerle paylaşmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. İzmir Valisi Cahit Kıraç da, EXPO'nun fuarların olimpiyatı olduğunu belirterek, kentin EXPO 2020 adaylığına destek istedi. Ekvator Ankara Büyükelçisi Augusto Alejandro Saa Corriere de, İzmir’in sanayi, turizm ve tarım alanlarında önemli bir kent olduğunu söyledi.

Etkinlikte, Küba Müzik Grubu “Grula” ve “Antakya Medeniyetler Korosu” mini konser verdi. Konuşmaların ardından katılımcılar, kurdele kesim törenine katıldı.


Fuar süresince

64 ülke ve Türkiye'den 37 kentin katılacağı fuarda, 19 ürün grubu kentlilere sunulacak. Tam girişin 2 lira, öğrenci girişinin bir lira olduğu fuara yönelik, modacılar Özgür Masur ve Simay Bülbül 81. İEF için özel tişörtler tasarladı. Satışa sunulan tişörtlerin geliri “ENGELSİZMİR 2013 Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi” yararına aktarılacak.

Etkinlikte, motosiklet ve bisiklet tutkunları için 4 No’lu Hol’de 30 firmanın katıldığı bir bölüm yer alıyor. 1-B No’lu Hol’de bilişim ve iletişim özel bölümü, TIR’la katılım yapacak firmalar için Road Show Area alanı oluşturuldu. Ağır tonajlı, hafif ticari, otomotiv yan sanayi, otomotiv lojistik dallarında üretim yapan ve hizmet veren 18 firma yeni ürünlerini sergiliyor. Etkinlikler kapsamında bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Suavi sahne alacak.

“Tansaş Çocuk Dünyası” Fuar Çocuk Kulübü ve Tansaş Çocuk Tiyatrosu'yla çocuklar eğlenecek. Fuarda, “Yöresel Lezzetler Festivali”, “Özgür Mikrofon Söyleşileri”, “Gençler İçin Film Atölyesi”, Leman Kültür alanında fuar süresince yazarlarla ve çizerlerle söyleşi yapılacak. “18. Uluslar arası Sanat Günleri”, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un “5199” adlı sergisi, “Doğaya Özen Göster”, “Cumhuriyet’in Vitrini İzmir Fuarı” ve ressam Hasan Rastgeldi’nin yaptığı resimlerden oluşan “Yazının Rengi” sergileri açılacak. Fuar süresince, “Sokak’ta Müzik Var”, “Sokakta Dans Var”, “81. İEF Mini Sokak Gösterileri.

Ulusal Karikatür Yarışması, Fotomaroton Yarışması, “Anadolu Ajansı Ödüllü Fotoğraflar Sergisi”, "Klasik, Spor Otomobil Sergisi", “İzmir Mimarlık Sergisi ve Ödülleri”, “Mina Berksan Fosil Sergisi”leri fuar katılımcılarına sunulacak.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)