Komisyonda laiklik tartışması


TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, AKP'li komisyon üyesi Mustafa Şentop'un, 'laiklik' ilkesinin temel dayanağı olan 'devletin dini esaslara dayandırılamayacağı' ve 'bütün inanç gruplarına karşı mesafeli olması'na kesin bir dille karşı çıkması sert tartışmalara yol açtı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu kilitleyen “din, vicdan ve inanç özgürlüğü” maddesinin görüşmelerinde AKP’nin “laiklik” direnci nedeniyle uzlaşma sağlanamadı. CHP’nin “inanma özgürlüğünün” de güvence altına alınması önerisini kabul eden AKP kanadı, “devletin dini esaslara dayandırılamayacağı”, devletin bütün inanç kesimlerine eşit mesafede olacağı ve “ibadet ve dini uygulamaların”, kamu düzeni, genel sağlık gerekçeleriyle sınırlanmasına ilişkin önerilerine karşı çıktı. Görüşmelerde AKP’li Mustafa Şentop’un somut bir gerekçe sunmadan sadece “Biz böyle düşünmüyoruz” diyerek, önerilerini geri çevirmesine tepki gösteren CHP’li Atilla Kart, “Bizimle dalga mı geçiyorsunuz. Öyle düşünmüyoruz, diyorsanız, neden öyle düşünmediğinizi anlatın. Parti büyükleriniz, Alevi açılımından, Yunus Emre’den söz ediyor ama anayasada dinsel çoğulculuğa karşı çıkıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

AKP’nin, CHP’nin sunduğu “inanma özgürlüğü”nün güvence altına alınmasına ilişkin önerisi dışında hiçbir öneriyi kabul etmemesi üzerine komisyonda sinirler de gerildi. AKP’li Mustafa Şentop’un, bir önceki toplantıda, Osmanlı yönetim biçiminden örnekler verdiğini ve vakıf mallarının “cemaatlere” ait olduğunu söylediğini belirten Oktay Öztürk, AKP’nin başta laiklik olmak üzere muhalefetin önerilerine karşı direnç göstermesine sinirlenerek “Nedir bu tavrınız, cihada mı çıktınız?” sözleriyle tepki gösterdiği öğrenildi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)