Komutanlar kararı nasıl karşıladı?


Balyoz davasında kararın açıklanmasının ardından Çetin Doğan, "Adalet mülkün temeli olmaktan çıkmış zulmün temeli olmuştur" dedi. İbrahim Fırtına, kararı "Türkiye Cumhuriyeti ve devletine ders olsun söyleyecek bir şeyim yok" sözleriyle değerlendirirken, Özden Örnek sessiz kalmayı tercih etti.

Sanık yakınları kararı salonda 14.15’ten 17.30’a kadar zaman zaman karşılıklı alkışlar ve sohbetle bekledi. Karar açıklanmadan önce görevli jandarma komutanı izleyicileri taşkınlık yapmamaları konusunda uyardı.

Karar ayakta dinlenecek

Salonda heyet beklenirken büyük bir sessizlik oluştu. Başkan Ömer Diken, kararın herkes tarafndan ayakta dinlenmesi gerektiğini ifade edince izleyiciler ve sanıklar, milletvekilleri, avukatlar ayağa kalktı.Avukaların “Savcı Bey” diye seslenmeleri üzerine Savcı Hüseyin Kaplan da ayağa kalktı. Ömer Diken “Savcının takdiri” dedi.

Yuhlamalar

Kararı sanıkların büyük bir kısmı sakin bir şekilde dinlerken, bazı sanıklar, “Allah belanızı versin” diye bağırdı. 45 dakika süren kararın okunması sırasında izleyici sıralarında ise bir kişi bayıldı. Bu arada izleyiciler sanıkları alkışlarken gözyaşlarına boğulanlar, fenalaşanlar oldu. Arada hıçkırık sesleri duyuldu.

Komutanları kararı nasıl karşıladı? Ne dediler...

20 yıl cezaya çarptırılan Çetin Doğan “Adalet mülkün temeli olmaktan çıkmış zulmün temeli olmuştur. 50 yıl hizmet ettim. Çok sayıda madalyam var. Ancak bugün aldığım madalya bunların arasında en değerli olanıdır” diye konuştu.

Salon karıştığında mahkeme heyeti duruşma salonundan çıkarken izleyici sıralarından alkış ve yuhlama sesleri yükseldi.Basın mensuplarının seslendiği İbrahim Fırtına, “Türkiye Cumhuriyeti ve devletine ders olsun söyleyecek bir şeyim yok” dedi. Bilgin Balanlı, “Her şey ortada hiçbir şey söylemiyorum” diye konuştu.

Özden Örnek ise sessiz kalmayı tercih etti.

Darbeye eksi teşebbüsten 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Emekli Korgeneral Engin Alan da karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Mahkeme benim değerimi biliyor. Sabahat Tuncel’e de bu mahkeme ceza verdi. Ama onun cezasını ikiye katlayarak verdi. Bir sürü madalyamız vardı. Birini de mahkeme taktı” diye konuştu.

Cem Gürdeniz de “Deniz Kuvvetleri tamamen çökertilmiştir. Dünya tarihinde bu kadar komuta yapısına saldırı yapan ülke yoktur” diye konuştu.

Ali İhsan Çuhadaroğlu da “Kürdistan kurulması için onurlu subaylar buraya hapsedilmiştir” diye bağırdı.

Ali Sadi Ünsal ise “Genelkurmay Başkanı ve Kurvvet Komutanları verilen bu karara ortaktır” diye konuştu.

Zaman mühabirlerine tepki

Sanıklar Mustafa Önsel ve Hanefi Yıldırım, Zaman gazetesi muhabilerine küfür etti, pet şişe fırlattı. Bu sırada Avukat İlkay Sezer, sanıkları sakinleştiremeye çalışarak iki muhabirin salonun arka kapısından çıkmasını sağladı.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)