Konsolosluğa saldırı planlıydı


Libya meclis başkanı, ABD'nin Bingazı Konsolosluğu'na düzenlenen saldırının "planlı" olduğunu ve "incelikle yürütüldüğünü" söyledi.

Muhammed Yusuf el Magarif, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Diğer ülkelerde olan biten hakkında konuşmak istemiyorum ama Libya da yaşananlar incelikle yürütülen bir operasyondu” dedi.

Saldırının önceden planlanmış olduğunu da ifade eden Magarif, “Barışçıl bir protestonun silahlı bir saldırıya ya da bir şiddet olayına dönüşmesi söz konusu değil. Olay en başından böyle planlanmıştı” dedi.

ABD’li yetkililer de daha önceki açıklamalarında olayın önceden planlanmış olduğunu iddia etmişti. Saldırının El Kaide yanlıları ya da örgüte bağlı bir grubun işi olup olmadığı araştırılıyordu. Filmle ilgili protestonun önceden planlanan saldırıyı gizlemek için kullanılmış olabileceği belirtiliyordu.

İngiliz Independent gazetesi ise dün ABD Büyükelçisi ve üç elçilik çalışanının yaşamına mâl olan Bingazi saldırısının, bir süredir devam eden ciddi güvenlik zafiyetinin sonucunda meydana geldiğini bildirmişti.

Independent'a konuşan kaynaklara göre, Büyükelçi Chris Stevens'ın ziyaretinden önce elçilikte yapılan denetimlerde sadece 11 Eylül saldırılarının yıldönümü nedeniyle düzenlenebilecek eylemler göz önünde bulunduruldu. Görgü tanıklarının aktardığına göre, öfkeli kalabalık, olay gecesinde "çok az güvenlik görevlisi" tarafından korunan elçiliğin önündeki engelleri 15 dakika içinde aştı.

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis el Şerif, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada saldırıdan Muammer Kaddafi yanlılarını sorumlu tutmuştu.

Şerif, “Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır” diye konuşmuştu.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)