Kriz riski yüksek


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye içine etkide bulunmamış olsa da yine de risklerin yüksek olduğunu, dışarıda olanların kaygı verici olduğunu vurgulamak istiyorum'' dedi.

Babacan, 3. İstanbul Finans Zirvesi'nde (IFS) yaptığı konuşmada, Asya ile Avrupa'nın doğu ile batının, kültür ve medeniyetlerin buluşma noktası olan İstanbul'un böyle bir organizasyon zirvesiyle dünyanın önde gelen finans uzmanlarını, borsa aracı kurum ve banka yöneticilerini ağırlamasının gurur verici olduğunu belirterek, zirvenin, küresel ve bölge ekonomisinin değerlendirilmesi için önemli bir fırsat olacağını kaydetti.

Babacan, şöyle devam etti:
''Bugün baktığımızda, 3 sene öncesine göre üst düzey katılımla zirve gerçekleştirilmiş oluyor. 2008 sonu, 2009 başlarında tüm dünyayı etkilemeye başlayan finansal ve ekonomik küresel kriz farklı evrelerden geçerek devam ediyor. Türkiye'de dışarıda olup bitenin her ne kadar farkına varmasak da dışarıda fırtına Türkiye içine etkide bulunmamış olsa da yine de risklerin yüksek olduğunu, dışarıda olanların kaygı verici olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu kriz safhalar geliştirerek devam eden bir kriz. Henüz köklü bir çözüm üretilebilmiş değil. Kriz öncesi dönemle bugünü mukayese ettiğimizde dünyanın büyüme oranı düşmüş durumda, gelişmiş ekonomilerin potansiyel büyüme oranlarında ciddi düşüşler var. Krizin ilk safhalarında problem finans kuruluşları iken, bankalarken, bugün artık problemler devlet finansmanına, devlet hazinesinin kredibilitesine etki edecek boyuta ulaşmış durumdadır. Bankalar sorun yaşadığında devletler, hazineler 'bu bankaların arkasındayız' dedi. Devletler sorun yaşadığında, devlet kredibilitesi sorgulandığında, devlet imzasının değeri düştüğünde, devletlerin arkasında kimin duracağının cevabı açık değil.''


"Ticaret doğuya kayıyor"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel kriz sonrasında dünya ticaretinin ağırlık merkezinin doğuya kaymaya başladığını ve bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirtti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ise zirvede yaptığı konuşmada, ''İstanbul iş dünyasını temsil eden bir başkan olarak, İstanbul Finans Zirvesi'nin, İstanbul'u finans dünyasında da hak ettiği yere taşımada çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum'' dedi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)