Kutlama tutanağından skandal çıktı


AKP “İzmir Belediyesi’nin temsilcisi bayrak çekilmeyeceğini bile bile toplantı tutanağını imzaladı” diyor ama durum öyle değil… O tutanak 10 Eylül’de, yani törenlerden bir gün sonra valilikte imzalattırılmış…
Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Er­tuğ­rul Gü­nay, tu­rizm ve kül­tür ala­nın­da yap­tık­la­rı­nı bü­yük bir he­ye­can­la an­la­tı­yor. “55 yıl­da açı­lan ti­yat­ro sa­lo­nu­nu ka­dar, 8 yıl­da ti­yat­ro sa­lo­nu yap­tı­k” di­yor. Yurt­dı­şın­dan ta­ri­hi eser­le­ri­mi­zi kur­ta­rış­la­rı­nın öy­kü­sü­nü an­la­tı­yor, tu­rizm­de ya­pı­lan ham­le­le­ri ra­kam­lar­la, gra­fik­ler­le gös­te­ri­yor, 100 bi­ni de ga­ze­te­ci­le­rin ha­t­rı­na ol­mak üze­re ti­yat­ro­la­ra 4 mil­yon li­ra des­tek­te bu­lu­na­cak­la­rı müj­de­si­ni ek­li­yor.
Ya­pı­lan önem­li ça­lış­ma­la­rı pek not alan yok. Mut­la­ka si­ya­set ge­re­ki­yor. “İz­mi­r’­de ne ol­du? de­di­ğin­de, ba­kan “an­la­ta­yı­m” de­di. Ba­ka­nı din­li­yo­ruz:

Pe­ki ni­çin im­za­la­rı var

“İz­mi­r’­e git­ti­ğim­de, hü­kü­met ko­na­ğı­na bay­rak çe­kil­me­ye­ce­ği ha­be­ri­ni oku­dum. Va­li yar­dım­cı­sı­nı ara­dım, yö­net­me­lik ge­re­ği bay­rak çek­me tö­re­ni­nin ya­pıl­ma­ya­ca­ğı­nı, ko­mi­te­nin yö­net­me­li­ği böy­le yo­rum­la­dı­ğı­nı söy­le­di. Ben de ‘böy­le ka­rar ve­re­mez­si­niz, bay­rak çek­me­den vaz­ge­çe­mez­si­ni­z’ de­dim. Tu­ta­na­ğı ge­tirt­tim, prog­ram­da be­lir­le­nen hu­sus­la­rın ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si­ne oy bir­li­ğiy­le ka­rar ve­ril­miş.
Prog­ram­da halk oyun­la­rı, ser­gi açı­lı­şı, kon­ser gi­bi et­kin­lik­ler var ama Va­li­li­ğe bay­rak çek­me törenini va­li yar­dım­cı­sı­nın baş­kan­lı­ğın­da Ege Or­du­su, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, Em­ni­yet, Mil­li Eği­tim, Spor il mü­dür­lük­le­ri tem­sil­ci­le­rin­den olu­şan ko­mi­te kal­dır­mış. İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye tem­sil­ci­si prog­ra­ma ko­nuş­ma­sı­nı koy­dur­muş ama vi­la­ye­te bay­rak çe­kil­me­si­ni koy­dur­ma­mış.

Bay­rak çek­mek suç!

Bay­rak ko­nu­sun­da sos­yal bir tep­ki oluş­muş, o tep­ki­yi be­le­di­ye sa­hip­len­miş. Top­lan­tı ka­rar tu­ta­na­ğın­da­ki prog­ra­ma koy­ma­dık­la­rı et­kin­li­ğe sa­hip çı­kıp, ‘Bay­ra­ğı­nı kap da ge­l’ yap­tı­lar. Mil­li duy­gu­la­rı, or­tak de­ğer­le­ri bu ka­dar si­ya­si is­tis­mar va­sı­ta­sı yap­mak çok ayıp bir şey.”

Ül­ke­nin gel­di­ği du­ru­ma ba­kın: 89 yıl­dır çe­ki­len bay­rak 90. yıl­da çe­ki­le­cek mi, çe­kil­me­ye­cek mi di­ye ka­mu gö­rev­li­le­ri ka­rar­sız ka­lı­yor. Bu dö­nem­de, bay­rak in­dir­mek de­ğil, bay­rak çek­me­nin ka­mu gö­rev­li­le­ri­ni sı­kın­tı­ya sok­tu­ğu­nu dü­şü­nen­ler, İz­mi­r’­in düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şun­da da bay­rak çek­me­me­yi uy­gun bul­du­lar.
O yüz­den, Va­li Yar­dım­cı­sı Nev­zat Er­gün baş­kan­lı­ğın­da­ki ko­mi­te, yö­net­me­li­ği in­ce­le­yip, bay­rak çe­kil­me­me­si ge­rek­ti­ği bi­çi­min­de an­lı­yor­lar, Gar­ni­zon, Em­ni­yet, Mil­li Eği­tim, Genç­lik ve Spor il mü­dür­lük­le­ri tem­sil­ci­le­ri de tu­ta­na­ğı im­za­lı­yor­lar. Bakan Gü­nay, “Pe­ki, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Tem­sil­cisi, bay­rak çe­kil­me­ye­ce­ği­ni bi­le bi­le o tu­ta­na­ğı ni­çin im­za­la­dı?” di­ye so­ru­yor.

Bakan Gü­na­y’­ın bu önem­li id­di­ala­rın­dan son­ra, ko­nu­yu İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Aziz Ko­ca­oğ­lu­’na sor­dum. Ko­ca­oğ­lu, “Top­lan­tı­ya ka­tı­lan ar­ka­da­şı­mız, 1 Ağus­tos 2012’­de dü­zen­len­miş gös­te­ri­len top­lan­tı tu­ta­na­ğı­nı tö­ren­ler­den bir gün son­ra ya­ni 10 Ey­lül 2012’de, evin­den ça­ğır­tı­la­rak va­li­li­ğe gö­tü­rül­müş ve ora­da im­za­la­mış­tı­r” di­yor. Bu önem­li id­di­anın ar­dın­dan, Ko­ca­oğ­lu an­lat­ma­ya de­vam edi­yor:
“Her yıl ya­pı­lan ru­tin iş­lem­le­ri yap­ma­ya baş­la­dık. An­cak, va­li­lik­ten bi­ze, ye­ni yö­net­me­lik ge­re­ği res­mi tö­ren ya­pıl­ma­ya­ca­ğı, vi­la­ye­te bay­rak çe­kil­me­ye­ce­ği, at­lı sü­va­ri­lerin gel­me­ye­ce­ği, Cum­hu­ri­yet mey­da­nı­na çe­lenk ko­nul­ma­ya­ca­ğı, res­mi tö­ren ya­pıl­ma­ya­ca­ğı bil­di­ril­di. Bu­nun üze­ri­ne biz al­ter­na­tif prog­ram ha­zır­la­dık. Za­fer yü­rü­yü­şü, folk­lor, Kor­do­n’­da re­sim ser­gi­si, Türk Yıl­dız­la­rı­’nın uçuş gös­te­ri­le­ri, fe­ner ala­yı ve kon­ser­le kur­tu­luş gü­nü­mü­zü kut­la­ya­cak­tık.

40 gün sonra imzalattırıldı

7 Ey­lü­l’­de Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Er­tuğ­rul Gü­nay dev­re­ye gir­di. Yo­ğun bir te­le­fon tra­fi­ği ya­şan­dı. Ben ve ba­kan, bay­rak çe­kil­me­si­ni sağ­la­mak ve tan­si­yo­nu dü­şür­mek için gay­ret gös­ter­dik. 8 Ey­lü­l’­de bay­rak çe­ki­le­ce­ği ba­sın bül­te­niy­le du­yu­rul­du.
Ba­kan, ‘bay­rak çe­kil­me­ye­ce­ği­ne iliş­kin ka­rar­da Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı Tem­sil­ci­si Pı­nar Ka­va­soğ­lu­’nun im­za­sı va­r’ di­yor. 1 Ağus­tos 2012 ta­rih­li tu­ta­nak­ta, Pı­nar Ka­va­soğ­lu­’nun im­za­sı yok. Bu tu­ta­nak 10 Ey­lü­l’­de, ya­ni 40 gün son­ra im­za­lat­tı­rıl­dı. Ar­tık ön­ce­den ha­zır­lanan ve di­ğer tem­sil­ci­le­re im­za­lat­tı­rı­lan tu­ta­nak Pı­nar Ha­nım­dan giz­len­di mi, yok­sa, es­ki ta­rih­li bir tu­ta­nak mı dü­zen­len­di bu­nu tam ola­rak bi­le­mi­yo­ruz.

Ya­vuz hır­sız ör­ne­ğin­de­ki gi­bi

Er­tuğ­rul Bey gay­ret gös­ter­me­sey­di, vi­la­ye­te bay­rak çe­ki­le­me­ye­cek­ti bu doğ­ru. Ama tö­re­nin şöy­le ya­pıl­ma­sı, böy­le ya­pıl­ma­ma­sı ile il­gi­li yö­net­me­lik­te ba­ka­nın im­za­sı var. Ken­di­si ‘at­la­mı­şı­m’ di­yor. An­cak, ba­ka­nın şu­nu bil­me­si de ge­re­kir: Tö­ren­de bü­yük­şe­hi­rin yet­ki­si yok. Tö­ren­ler ya­pıl­dık­tan son­ra, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Pro­to­kol Mü­dü­rü Pı­nar Ka­va­soğ­lu­’nu evin­den al­dı­rıp, tö­ren­ler­le il­gi­li tu­ta­na­ğı im­za­lat­tı­rı­yor­lar. Şim­di, im­za­lı o bel­gey­le ‘ya­vuz hır­sız, ev sa­hi­bi­ni bas­tı­rı­r’ tu­tu­mu­nu ser­gi­li­yor­lar. Yo­rum İz­mir­li­nin, yo­rum va­tan­da­şın. An­lat­tık­la­rım­da bir gram bi­le çar­pıt­ma yok. Be­nim sö­züm ka­nun­dur, se­net­tir.”
Bir­lik için­de kut­lan­ma­sı ge­re­ken gün, da­ğı­tı­lan bel­ge ve ar­ka­sın­dan Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’nin önem­li id­di­ası… ­Bun­la­ra skan­dal de­ğil de ne di­ye­cek­si­niz?

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)