"Maganda" kurşunları Meclis'e taşındı


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'a, 2003 yılından bu yana "maganda kurşunu" olarak tabir edilen kaç olay yaşandığını, bu olaylar neticesinde kaç kişinin yaralandığını veya öldüğünü sordu.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle "maganda" kurşunlarını sordu.

27 Ağustos 2012 tarihinde İzmir-Karabağlar'da Umut Ceylan'ın, 7 Eylül'de de Remzi Yılmaz'ın ölümüne neden olan olaylarda faillerin bulunup bulunmadığını merak eden Tanrıkulu, bu konuda yürütülen çalışmaların ne düzeyde olduğunu sordu.

Bireysel silahlanmaya karşı gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni yaşam hakkının her geçen gün daha fazla ihlal edildiğine dikkat çeken Tanrıkulu, Başbakan'a şu soruları yöneltti:

"2012 yılı itibariyle Türkiye’de ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısı ne kadardır?

Daha önce suça bulaşmış, sabıkası olan kişilere silah ruhsatı verilmiş midir? Silah ruhsatı vermenin kriterleri nelerdir?

2003 yılından bu yana 'maganda kurşunu' olarak tabir edilen kaç olay yaşanmış, bu olaylar neticesinde kaç kişi yaralanmış veya ölmüştür? Bu olaylardan kaçının failleri bulunmuş ve cezalandırılmıştır?

2003 yılından bu yana, ferdî silahlarla kaç olay meydana gelmiştir? Bu olaylar neticesinde kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren ve yaralananlar arasında kadın ve çocuk oranı nedir?

Bireysel silahlanmaya karşı tedbir mi alınmakta yoksa silahlanma teşvik mi edilmektedir?

Silah edinmek isteyen herhangi bir vatandaşın yerine getirmesi gereken şartlar nelerdir?

Sigara ve alkolün insan sağlığına verdiği zararları sık sık dile getirmektesiniz. Aynı hassasiyeti neden bireysel silahlanmaya karşı da dile getirmiyorsunuz?

Türkiye'deki silah şirketlerinin reklâm yapmalarının önünde herhangi bir engel var mıdır?

Bunun önüne geçmek için herhangi bir adım atacak mısınız?"


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)