Memleketin halleri


“N’olacak memleketin bu hali?”
Tam kadrolu, yüksek prestijli, deneyimli bir “Kamuoyu Araştırma Şirketi” nin bilimsel araştırmalarına, elemanlarının kırda, kentlerde, dağ-bayır dolaşıp fazla masraf yapmaya gerek yok. “Halinizden, ülkenin halinden memnun musunuz, n’olacak memleketin bu hali?..” diye halka sorulsun. Eminim, bu soruya cevap verenlerin yüzde doksan kadarı, en hafif tabiriyle durumdan memnuniyetsizliğini ifade edecektir.
Kısacası, kimse kendi halinden de, memleketin halinden de memnun değil. Durumdan memnun olmadığı gibi şikayetçi ve gelecekten de umutsuzdur. Tabii, her şeye rağmen iktidarın başarılı ve geleceğimiz hususunda pembe şeyler yazmaya ve söylemeye mecbur olanlar, günün şartlarından bir şekilde nemalananlar hariç!..

***

Zaten Türkiye’mizin şu günlerde hiç bir alanda ve konuda güllük-gülistanlık olmadığı yaşadıklarımızdan ve okuduklarımızdan da belli değil mi... Hal böyle iken, gelin görün ki, iddialara göre Erdoğan ve iktidarı sandıkta durumunu muhafaza ediyor. Hatta oy oranları daha da yükseliyormuş... Bugün seçim olsa, yin büyük farkla kazanırmış. İnanırım, necip milletimiz akıllıdır(!) ve bu demokrasinin cilvesi değil, çağmızın, Türkiye’nin paradoksu, mucizesidir...

***

Ülkemiz neredeyse bir savaş alanı gibi. Her yerde bombalar patlıyor, şehit cenazelerinin ardı arkası kesilmiyor. Haydi, “Kürt sorunu - PKK sorunu” AKP’nin icadı değil, yıllardır devam eden gaflet ve inat yüzünden çözülemiyor ama, meevcut iktidarın beceriksizlikleri ve yanlışları yok mu?.. “Açılımlar” ve doğru teşhis edilemeyen hatalar Erdoğan’ın ve iktidarının eseri değil mi?..
Ekonomik başarılar(!), her gün törenle açılışları yapılan yollar, köprüler, metrolara rağmen, ülkemizin genel durumu tam bir fecaat. Üst üste bu kadar hata yapan bir iktidar, başka bir demokratik ülkede tepe taklak olurdu... Bizde bir şey olmuyorsa bu muhalefetin yetersizliği yüzündendir.
Necip halkımız ülkenin ve kendisinin bugünkü durumlarına rağmen hala bu iktidara oy verecekse ve bu hal devam edecekse -söylemesi acı ama- bu gücüme gidiyor. Siyaset biliminin babası Monteskiyö’nun dediği gibi; “Her halk lâyık olduğu hükümeti bulur.”

***

Bütün bunlara rağmen yine de, “Lâyık olduğumuz iktidar bu mu?” diye kendi kendime sormaktan alamıyorum. Mustafa Kemal gibi, tarihte eşine nadir rastlanan bir liderin ülkesi bugünkü iktidarı mı hak ediyor?.. Cumhuriytimizin 89. yılını idrak ederken, onun eserlerine ne kadar sahip çıkabiliyoruz?..

***

Geçmişte ülkemizin çok zor ve sıkıntılı dönemleri oldu. 90 yıllık hayatımda bunları ben de yaşadım. Atatürk’ün vefatından sonra, İsmet İnönü gibi basiretli devlet adamları gördük. Daha nice dirayetli devlet adamı geleceğimiz için güven kaynağı idiler. Ya şimdi?...
Büyük liderleri, byük devlet adamlarını zor günler ortaya çıkarır. Ben hâlâ bu gaflet uykusundan bir gün uyanacağımızı umuyorum. Türk milleti zor günlerinde hep büyük liderler çıkarmıştır. Galiba, Turgut Özakman’ın deyimiyle önce “çıldıracağız”, uyanacağız ve Cumhuriyetimize sahip çıkacağız...

Altemur Kılıç

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)