NASA'nın tekerlekli robotu Opportunity'den yeni görüntüler


Mars'ta 8 yıldan fazla süredir bulunan NASA'nın tekerlekli robotu Opportunity, gezegen yüzeyinde küresel "cisimlerin" görüntüsünü gönderdi.

New York'taki Cornell üniversitesinden bilim adamı Steve Squyres yayımladığı bildiride, bunun, Opportunity'nin tüm görevi boyunca elde edilen en olağanüstü görüntülerden biri olduğunu belirtti.

Bu küresel "cisimlerin" üç milimetre çapında olduğu ve robotun geçen hafta ulaştığı kayalık bölgede yoğunlaştığı kaydedildi.

Bu cisimlerin, Opportunity'nin daha önceki görev yerlerinde bulduğu, "yabanmersini" olarak adlandırılan ve demir yönünden zengin küresel cisimlerden birçok yönden farklı olduğu belirtildi.

"Bu çerçevede, doğal olarak ilk önce bu cisimlerin 'yabanmersini' olduğunu düşündüklerini, ancak gerçekte bu cisimlerin farklı olduklarını" söyleyen Steve Squyres, bu cisimlerin, "yabanmersini" adı verilenlere nispeten, yayılma şekilleri, yapıları, bileşimleri ve yoğunlukları bakımından çok farklı olduklarını belirtti. Bilimadamı, Mars yüzeyinde kayalık katmanda daha önce hiç bu düzeyde küre biçimli cisim yoğunlaşmasının görülmediğini vurguladı.

Squyres, bu cisimlerin büyük bölümünün rüzgarların etkisiyle kırılmış ve aşınmış olduğunu, ancak eşmerkezli yapılarının apaçık belirgin olduğunu söyledi.

Bu arada, NASA'nın Jet Motorları Geliştirme Merkezi'nden bu görevin bir diğer sorumlusu olan John Callas, Endeavour kraterinde bulunan Opportunity'nin "çok iyi çalışır durumda olduğunu" söyledi.


AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)