Neler yasakmış neler


3. yargı paketi, hâlâ ne kadar çok yayının sakıncalı olduğunu ortaya çıkardı. 453 kitap ile 645 gazete, dergi ve broşürün yer aldığı listede Nâzım Hikmet, Lenin, İsmail Beşikçi ve Karl Marx gibi isimler bulunuyor.


Ankara Emniyet Müdürlüğü, “3. yargı paketi”ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011’e kadar, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan yayınların listesini, yasaklama kararının değerlendirilmesi amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Hakkında toplatma kararı verilen 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankartın yer aldığı liste, piyasada satılan Nâzım Hikmet, Yaşar Kaplan, Lenin, Sultan Galiev, İsmail Beşikçi, Karl Marx ve Abdurrahim Karakoç’un da arasında bulunduğu birçok yazarın kitapları üzerinde yıllardır yasak kararı bulunduğunu ortaya çıkardı.

‘Karar devam etmeli’

Listenin üst yazısında, Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün koordinesinde istihbarat ve terörle mücadele şube müdürlüklerinin katılımıyla komisyon kurulduğu belirtildi. Komisyon, 67 kitap ile 16 gazete ve dergi üzerindeki yasak kararının devam etmesi gerektiği yönündeki görüşünü de başsavcılığa iletti.

İnceleme başladı

Yayın listesi, Basın Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral tarafından incelenmeye başlandı. Kayral; listedeki Sıkıyönetim Mahkemeleri, DGM ve CMK’nin 250. maddesiyle görevli mahkemelerce yasaklanan yayınlarla ilgili listeyi ise gereğinin takdiri için TMK’nin 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekilliği’ne iletti. Savcılık, yasak kararının sürmesini istediği yayınlar için mahkemeye başvurabilir. Mahkeme de kabul ederse bazı kitaplarla ilgili yasak kararı sürebilir.

Emniyet’in gönderdiği listede bulunan 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankarttan, 5 Ocak 2013’e kadar yeniden yasaklama kararı alınmayan yayınların tamamı üzerindeki yasak kararları kalkacak.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)