Nükleerde kazanan ay sonunda belli olacak


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop nükleer santral ihalesinin ay sonunda kesinleşeceğini söyledi. Yıldız, Rusya’dan petrol alımı için de görüşmelere başlandığını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop nükleer santral ihalesi görüşmelerinin ay sonuna kadar kesinlik kazanacağını, bu konuda 4 ülke ile devam eden görüşmelerde ay sonuna kadar bir ülkenin saf dışı kalacağını bildirdi.
Sinop’a yapılacak 2. Nükleer santral ihalesi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini, Kanada Candu firması ile görüşme yapıldığını hatırlatan Yıldız, Fukuşima’daki kazadan sonra gerek firmalarda gerekse yaklaşımlarında bir yıllık bir gecikme yaşandığını söyledi.
Bunları telafi etmek için artık bir karar verilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Türkiye’nin büyüme rakamları ve özel sektördeki tüketim rakamları bunu gerekli kılıyor. Dün Kanada Candu Firması ve CEO’su ile bir toplantı yaptık. Kendi firmalarının vereceği teklifler üzerinde görüşme yaptık. Bugün de teknik heyetler oturup görüşecekler. Hangi ülke, hangi firma ön plana çıkar bilmiyorum ama bu ayın sonunda bir ülke yarıştan kopmuş olacak. Sinop için Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada var teklif hazırlayan. Bu ayın sonunda bu yarışın sonucu belli olacak” dedi. Yıldız, Sinop nükleer santral ihalesinin ay sonunda kesinleşeceğini söyledi. Yıldız, Rusya’dan petrol alımı için de görüşmelere başlandığını belirtti.


“Ruslardan petrol alımı
için görüşmelere başladık”
Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Petrol için Rusya ile görüşüyoruz.” dedi. Reuters Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Yıldız, Tüpraş’ın İran’dan petrol alımını azaltmasıyla birlikte çözüm için bazı ülkelerle görüşmelere başladıklarını ifade etti. Reuters’in haberine göre Yıldız, “Suudi Arabistan, kardeşlik hukuku içinde gerek spot alımlarla gerek uzun dönemli kontratlarla her zaman bize yakınlık gösteren bir ülke. Libya’nın yanında Suudi Arabistan ve Rusya’dan bunların tedarik edilmesi çok tabidir. Libya’dan 1 milyon ton alınmıştı, 1 milyon ton da Suudi Arabistan’dan spot alımlar başladı. Uzun vadeli kontrat için Tüpraş, Suudi Arabistan ile görüşüyor. Bu görüşmeleri bu yıl bitireceklerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. İran’dan alınan petrolün bu yıl içinde yeniden azaltılmasının gerekeceğini tahmin etmediğini ifade eden Yıldız, yaptırımları uygulayan mekanizmanın aynı zamanda problemlerin yanında çözümleri sunmasının gerektiğini ifade etti.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)