O yüzden bugün Sinop’tayız


Si­no­p’­ta fab­ri­ka­lar ka­pan­mış. Ra­dar üs­sü­nü AB­D’­li­ler terk et­miş. Ta­ri­hi kent, şim­di ürü­nü­nü, de­ni­zi­ni, do­ğa­sı­nı da kay­bet­me­mek için di­re­ni­yor. Si­no­p’­un Ger­ze il­çe­si­ne bağ­lı Yay­kıl kö­yün­de ter­mik san­tral ya­pı­la­cak, ya­ban­cı ül­ke­ler­den ge­mi­ler­le ucuz kö­mür ge­ti­ri­le­cek ve her şey bi­te­ce­k… İş­te o yüz­den­dir ki Si­nop-Ger­ze aya­ğa kalk­mış, 10 ay­dır san­tral ala­nı ola­rak be­lir­le­nen yer­de nö­bet tu­tu­yor­lar. Biz, si­ya­set, te­rör der­ken il­le­ri­miz­den olan­lar­dan ha­ber­siz ka­lı­yo­ruz. O yüz­den, bu­gün Si­no­p’­ta­yız.

Si­nop Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ba­ki Er­gül, “Res­mi bel­ge­le­re gö­re ter­mik san­tral­de gün­de 11 bin ton kö­mür har­ca­na­ca­k” di­yor. Ger­ze­li akar­ya­kıt ba­yi­i 80 ya­şın­da­ki Cen­giz Oğuz he­men ek­li­yor, “Bu or­ta­la­ma 560 kam­yon do­lu­su yük de­mek­tir.” Es­ki Mil­let­ve­ki­li Özer Gür­büz, “ya­kı­lan bu ka­dar kö­mür­den, 56 kam­yon kül çı­ka­ca­ğı­nı­” söy­lü­yor. Bir baş­ka­sı “de­niz­den 5 mil­yon met­re­küp su çe­ki­lip de­ni­ze ve­ri­le­ce­ği­ni­” an­la­tı­yor. Kı­sa­ca her­kes ter­mik san­tral uz­ma­nı ol­mu­ş…

Baf­ra Ova­sı da gi­di­yor

Yıl­da or­ta­la­ma 27 gün fır­tı­na, 110 gün kuv­vet­li rüz­ga­rın es­ti­ği Si­no­p’­ta kül­ler ha­va­ya, ora­dan da asit yağ­mu­ru ola­rak mah­sul­le­re, yer al­tı su­la­rı­na, göz­le­rin­den sa­kın­dık­la­rı ço­cuk­la­rın ci­ğer­le­ri­ne­… Si­nop İl Gı­da Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Mü­dür­lü­ğü­’nün ra­po­run­da, yal­nız Si­no­p’­un ta­rım alan­la­rı de­ğil, Baf­ra Ova­sı’n­da­ki su­lu ta­rım alan­la­rının da san­tral­den et­ki­le­ne­ce­ği­” be­lir­ti­li­yor.

Or­man Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı Re­cep Ka­şan im­za­sıy­la Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­’na gön­de­ri­len 30 Ni­san 2012 ta­rih­li bel­ge­den ak­ta­rı­yo­rum:

“Ter­mik san­tral ba­ca­sın­dan çı­ka­cak azot ok­sit bi­le­şik­le­ri rüz­gar­sız or­tam­da san­tral çev­re­si­ni 10 km., rüz­gar­lı or­tam­lar­da 50-200 ki­lo­met­re me­sa­fe­yi et­ki­le­ye­cek­tir. San­tra­lin kuş uçu­şu uzak­lı­ğı Ger­ze­’ye 5 km., Si­no­p’­a 15 km., Ta­bi­at ko­ru­ma ala­nı olan Sa­rı­kum gö­le­ti­ne 25 ki­lo­met­re­dir. Ter­mik san­tra­li pro­je­si­nin or­man sa­yı­lan alan­lar dı­şın­da plan­lan­ma­lı­dır.”

Ora­da ba­lık da bi­te­cek

Da­nış­tay, Si­nop Ba­ro­su, Ah­met Tir­ya­ki ve Cen­giz Oğu­z’­un baş­vu­ru­su üze­ri­ne, fir­ma­ya elek­trik üre­tim li­san­sı ve­ril­me­si­ne iliş­kin Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­lu­’nun ka­ra­rı­nı ip­tal et­miş. Bu­na rağ­men te­dir­gin­lik sü­rü­yor.

Za­rar yal­nız or­ma­na, ürü­ne de­ğil. De­niz­de 3 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da is­ke­le ku­ru­la­cak. 96 fut­bol sa­ha­sı bü­yük­lü­ğün­de bir alan­da de­niz dol­du­ru­la­cak. Tür­ki­ye­’de tu­tu­lan 600 bin ton ba­lı­ğın 450 bin to­nu bu koy­dan sağ­la­nı­yor. Ter­mik san­tral­le bir­lik­te ora­da ba­lık mı ka­lır?

Ger­ze­’de, Si­no­p’­ta 75 çev­re plat­for­mu bi­le­şen­le­ri “Ne­den ter­mik san­tral is­te­me­dik­le­ri­ni­” an­la­ta­bil­mek için Cum­hur­baş­ka­nı­’na da çık­tı­lar. Res­mi ra­por­la yal­nız Ger­ze, Si­nop de­ğil, o yö­re­le­rin tüm­den bi­te­ce­ği­ni, asit yağ­mu­ru teh­di­di al­tın­da­ki böl­ge­de ta­rım­sal ya­tı­rım, ba­lık­çı­lık, hay­van­cı­lık tu­rizm ya­tı­rı­mı­nın ya­pıl­ma­ya­ca­ğı­nı an­lat­tılar.

Ger­ze Be­le­di­ye Baş­ka­nı Os­man Be­lo­va­cık­lı der­di­ni ki­me an­lat­sın? Kü­çük il­çe­de 8 bin 460 im­za top­lan­mış “Ter­mik san­tra­le ha­yı­r” di­ye. Mi­ting yap­mış­lar “ga­z” ye­miş­ler. Hak­la­rın­da da­va­lar açıl­mış. Şim­di, İl­çe hal­kı­nın ne­re­dey­se ya­rı­sı yar­gı­la­nı­yo­r…
Si­nop Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ba­ki Er­gül “Si­nop­lu ge­le­ce­ği­ni tu­riz­me bağ­la­mış. Bo­zul­ma­mış Si­no­p’­u Ka­ra­de­ni­z’­in baş­ken­ti yap­mak gi­bi he­de­fi­miz var. Si­no­p’­ta ta­rih­le iç içe­si­niz. De­li dal­ga­lar­la ka­le du­var­la­rı ara­sın­da yol geç­se de Si­no­p’­un de­niz­le tam 175 ki­lo­met­re kom­şu­lu­ğu var­dır. Be­le­di­ye baş­kan­la­rı­nın he­ye­ca­nı­nı, atı­lı­mı­nı ter­mik san­tra­lin du­ma­nı şim­di­den bo­ğu­yo­r…

Ce­za­evi’­nin pa­ra­sı bu­lun­du

Va­li Ah­met Cen­giz, tu­riz­mi ge­liş­tir­mek için il­ginç pro­je­ler üze­rin­de ça­lı­şı­yor. Si­no­p’­ta bu­tik otel­ler açı­lı­yor. Otel Bos­si­nop da bun­lar­dan bi­ri­si. De­vam eden otel in­şa­at­la­rı ter­mik san­tral yü­zün­den ya dur­muş ya da bek­le­me­de­…

Si­no­p’­a gi­dip de tür­kü­le­re, öy­kü­le­re ko­nu ol­muş ka­le için­de bu­lu­nan ce­za­evi­ni gör­me­mek ol­maz. Adil Ya­za­r’­ın va­li­li­ği dö­ne­min­de Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’n­dan özel ida­re­ye alın­dı. Özel ida­re­den de, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı al­dı. Son iki ay­da ce­za­evi­ni 75 bin ki­şi zi­ya­ret et­miş. Si­no­p’­a sa­de­ce ce­za­evi­ni gör­mek için ge­len­ler de var. Zin­da­nı, ışık gir­me­yen hüc­re­le­ri, on­lar­ca ki­şi­nin atıl­dı­ğı ko­ğuş­lar in­sa­nı ür­per­ti­yor. Ba­kım­sız­lık­tan, sa­hip­siz­lik­ten ta­van­la­rı akı­yor, tam an­la­mıy­la ce­za­evi el­den çı­kı­yor.

Bu du­ru­mu Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Er­tuğ­rul Gü­na­y’­a an­lat­tım. Ba­kan, Müs­te­şar Öz­gür Özas­la­n’­a ce­za­evi ile il­gi­li ne gi­bi ça­lış­ma­lar ya­pıl­dı­ğı­nı sor­du. Öz­gür Bey, Av­ru­pa Bir­li­ği­’n­den 9.2 mil­yon eu­ro des­tek alın­dı­ğı­nı, ka­sım ayın­da ulus­la­ra­ra­sı iha­le­ye çı­kı­la­ca­ğı­nı, ce­za­evi­nin için­de mü­ze­ler de bu­lu­na­ca­ğı­nı an­lat­tı.

Ger­ze­’ye o san­tral ya­pıl­dık­tan son­ra, o gü­zel­lik­ler yok ol­duk­tan son­ra siz ce­za­evi­ni mü­ze yap­sa­nız ne ola­cak? Ka­ra­de­niz­li ba­ka­na bu ko­nu­da önem­li bir gö­rev dü­şü­yor. Bek­le­ye­lim, gö­re­li­m…


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)