Öğrenciler sınıftan taştı


4+4+4 sistemi olumsuz sonuçlarını vermeye devam ediyor, İzmir'de kayıtlı öğrenci sayısı 70'e varan sınıflar bulunuyor.

AKP iktidarının getirdiği 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte öğrenciler, kalabalık sınıflarda eğitim almak zorunda kalıyor. Eğitim – öğretim yılı başlamadan önce uyarılarını yapan eğitimciler, şimdi öğrencilerle birlikte zorlu koşullarda ders yapmaya çalışıyor.

İzmir'deki okulların durumu inceleyen CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, bir sınıfta 50'ye yakın öğrencinin ders yapmaya çalıştığını söyledi. Okul okul öğrenci sayılarını belirleyen Aksünger, Karabağlar Duğrallar İlkokulu'ndaki bazı sınıflarda öğrenci sayısının 40 – 50 arasında, Karabağlar İlkkurşun İlkokulu'nda 2.,3. ve 4. sınıfların birleştirilmesiyle 40, 6.,7., ve 8. sınıflarda da 30'un üstünde olduğunu bildirdi.

Aksünger, okullar hakkında şu bilgileri verdi:

“Konak Kestelli Şerife Eczacıbaşı Okulu 5. sınıflar 45-50 kişidir. Karabağlar Mustafa Baykaş Ortaokulu'nda bazı şubelerdeki öğrenci 30’un üstündedir. Karabağlar Ahmet Ragıp Üzümcü ilkokulu ve ortaokulunda, kütüphane, laboratuvar sınıf olmuştur. Ortaokul bölümünde 7 saat eğitim yapılıyor. İlkokullarda 5 yaşındaki çocuklar buna uygun olarak saat 07.20’de derse başlıyor. Bu okulda 16 birinci sınıf var. Konak Gazi, Gültepe ve Karabağlar Şehit Gazeteci Hasan Tahsin ortaokullarında 5-6-7-8 sınıfların mevcudu 30’un üstünde. İTO Vakfı Süleyman Taştekin Endüstri Meslek Lisesi'nde 9. sınıflarda, bir sınıftaki kayıtlı öğrenci sayısını 70’in üzerinde olduğu belirlenmiştir. Konak Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nda 3. sınıf sayıları her sınıf için 40'ın üzerinde.”

OKUL DIŞINDA...

Bir kısmı imam hatip yapılan Buca Hüseyin Avni Ateşoğlu İlköğretim Okulu'nun depoları, soyunma odaları ve kalorifer dairesinin sınıf yapıldığına dikkat çeken Aksünger, öğretmenler odasının bile sınıfa dönüştürüldüğünü, bu nedenle eğitimcilerin okul dışında bir mekanda buluşup çalıştığını söyledi. Öğrenci fazlalığı nedeniyle 60 aylık çocuklar 10 yaşındakilerin aynı sıra ve sınıfı paylaşmak zorunda kaldığına vurgu yapan Aksünger, “5 yaşındaki bir çocuk 10-12 yaş gurubu için düzenlenen sıralarda oturmakta, ayakları bile yere değmemektedir. Seçmeli olarak konulan “Bilim Teknolojileri”, “Zeka Oyunları” gibi dersleri kimin vereceği ve içeriğinin hala belli olmadığı söylenmektedir. Eğitim ve belgesi olmadan bir çok öğretmen kendi branşı dışında dersler vermeye zorlanmıştır. Bu hem öğretmeni hem de öğrenciyi zor durumda bırakan bir uygulamadır.

Zorunlu seçmeli derslerle çocukların haftalık ders saatleri saat artmış, bunun sonucu olarak 60 aylık çocuklar bazı okullarda sabah 07.30' da ders başı yapmak ya da akşam 19.30 da dersten çıkmak zorunda kalmaktadır. Bu durum bu yaş gurubundaki bir çocuğa yapılan eziyetten başka bir şey değildir” dedi.

NORM FAZLASI

Aksünger, öğretmenlerin durumunun daha kötü olduğunu, ülke genelinde norm fazlası duruma düşen öğretmen sayısının 30 bin olarak anıldığını anımsattı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i istifaya çağıran Aksünger, 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim uygulamasının durdurulması gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)