Öğrencilerin harç isyanı


Sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen üniversite öğrencileri, başkent Ankara ve İstanbul'da ikinci öğretimde de harçların kaldırılması için eylem yaptı. Öğrenciler, "Müşteri değil öğrenciyiz biz", "İkinci öğretimler bu ülkenin üvey evladı mı?" dövizleri taşıdı.

Üniversite öğrencilerinin ikinci öğretimde harçların kaldırılmamasına isyanı sürüyor. Ankara ve İstanbul'da örgütlenen öğrenciler protesto gösterileri düzenledi. Öğrenciler, "İkinci öğretimler bu ülkenin üvey evladı mı?" diye sordu.

İstanbul Taksim'de buluşan yaklaşık 500 öğrenci, "İkinci öğretim harçları da kaldırılsın, harçlara hayır" yazılı pankart açtı. Parasız eğitim isteyen öğrenciler, "Eğitimde gece tarifesine son", "AKP'nin harcında adalet yok" yazılı dövizler açarak, yürüyüş boyunca slogan attı.

Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Utku Oğlu, "İkinci öğretim, uzaktan eğitim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği vardı. Üniversiteleriler arasında ikilik yaratan bu karar Anayasadaki eşitlik ilkesine dahi uymamaktadır. Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir.Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmelidir. Üniversitelere hakkındaki kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır. Paralı üniversiteler kaldırılmalıdır. Parasız eğitimin gerçekleşmesi için başta harçlar olmak üzere, ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanmalıdır" diye konuştu.

Başkentte öğrenciler Başbakanlık'a yürüdü

Yüksel Caddesi'nde toplanan bir grup öğrenci, güvenlik önlemleri altında Kızılay Metro İstasyonu'ndan geçerek Başbakanlık Resmi Konutu'na yürüdü. Daha sonra Başbakanlık Resmi Konutu önünde duran grup adına konuşan Kolektif Öğrenci Grubu sözcüsü Doğan Güneş Toksöz, katkı paylarıyla ilgili kararın üniversite öğrencileri arasında ikilik çıkartabileceğini söyledi.

Toksöz, ikinci öğretim harçlarının kaldırılmamasının mağduriyetleri büyütecek uygulamalara zemin hazırlayacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Üniversitelerin haklı taleplerinin sonuna kadar arkasındayız. Çünkü biz harçların, pazarlık olmadan tamamen kaldırılmasını, harç kredileri borcu olan tüm üniversitelilerin borcunun silinmesini istiyoruz. Bizce alınan kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır.''

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)