Olay film iki türlü etki yapar


New York Times'ta yayımlanan bir makalede, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmin müslüman coğrafyada yapacağı etki ya Türkiye gibi, refah içinde, özünde laik ve etkin ya da Pakistan gibi, bir korku ve acılar toprağı olacağı iddia edildi.

New York Times'in, Bill Keller imzasıyla yayımladığı "Şeytani Video" başlıklı makalede, bazı Müslüman ülkelerdeki yaşanan kanlı olaylara rağmen şiddete başvurmayan Müslüman çoğunlukların varlığına vurgu yapıldı.

Arap Baharı ülkelerindeki kanlı gelişmelerin ABD'de yarattığı hissiyata ve kızgınlığa da işaret edildiği makalede, Beyaz Saray'nın Müslüman karşıtı videonun Google'den çıkarılması talebi "hata" olarak nitelenirken en büyük hatanın ise Arap Baharı sonrasını "kayıp bir dava" olarak görmek olacağı da vurgulandı.

Bill Keller, bir zamanlar Irak'ı işgal etmeye hazır olan ABD'li muhafazakarların, Arap Baharı demokrasilerinden kolay vazgeçmelerinin, otokrat Hüsnü Mübarek'in terk edilmesine hayıflanmalarının ya da yeni hükümetlere ABD'nin beklentilerine uymaları için şantaj yapılmasında ısrar etmelerinin oldukça şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Arap Baharı ülkelerindeki geçici hükümetlerin bir fırsat sunduğunu, bu ülkelerdeki demokratik unsurların güçlendirilmesi gerektiğini savunan Keller, şunları da yazdı:
"Bizim elimizdeki en iyi argüman, önemli bir rolü olsa da yardım paraları değil. iki gelecek arasındaki tercihtir. Yani hukukun üstünlüğünü, haklar altyapısını ve bir tolerans atmosferini tesis etmek veya etmemek arasında tercih. Bir gelecek, Türkiye gibi gözüküyor, refah içinde, özünde laik ve etkin. Diğer gelecek ise, büyük ölçüde Pakistan gibi, bir korku ve acılar toprağı."




Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)