Ortaklardan birisi de Beşir Atalay


Ül­ke­miz­de araş­tır­ma şir­ke­ti çok ama bun­la­rın “a­raş­tır­ma­”dan çok “yön­len­dir­me­” amaç­lı ça­lış­ma­lar yap­tı­ğı si­ya­si­ler­ce sık­ça gün­de­me ge­ti­ri­lir, şir­ket­le­re ağır eleş­ti­ri­ler­de bu­lu­nu­lur. İş­te tar­tış­ma­nın fi­ti­li­ni ateş­le­yen son an­ket­te, hal­kın yüz­de 51’i­nin Cum­hur­baş­ka­nı ola­rak Ab­dul­lah Gü­l’­ü, yüz­de 23’ünün de Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ı gör­mek is­te­di­ğiy­le il­gi­liy­di.
Baş­ba­kan, bu ko­nu­da “Ba­zı­la­rı, Ab­dul­lah Be­y’­le ara­mız­da pa­ra­zit oluş­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor. Ama bu tür baş­lık­la­rı atan­lar bu işin far­kın­da de­ğil­ler. Bu an­ket­le­rin kıy­me­ti har­bi­ye­si yok. Bu an­ket­ler ara­mı­za ni­fak to­hum­la­rı ek­mek için ya­pıl­mış­tı­r” de­di. Biz de, bu ola­yın izi­ni sür­dük.

Şir­ke­tin or­ta­ğı Be­şir Ata­lay

Baş­ba­ka­nı kız­dı­ran, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ile il­gi­li araş­tır­ma­yı Met­ro­poll Araş­tır­ma Şir­ke­ti yap­tı. Şir­ke­ti­nin sa­hi­bi Özer Sen­car, ANAR An­ka­ra Sos­yal Araş­tır­ma­lar Mer­ke­zi Li­mi­tet Şir­ke­ti­’nin de or­ta­ğıy­dı. Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Be­şir Ata­lay da sem­bo­lik ol­sa bi­le or­tak­lar ara­sın­da. Di­ğer or­tak Emin Kuz ise Ata­la­y’­ın TRT’­den so­rum­lu Dev­let Ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de TRT Yö­ne­tim Ku­ru­lu üye­li­ği­ne ge­tir­di­ği, an­cak üye­li­ği Da­nış­tay ta­ra­fın­dan ip­tal edi­len isim­di. Kuz, ha­len Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ge­nel Sek­re­ter Yar­dım­cı­sı ola­rak gö­rev ya­pı­yor.
Met­ro­poll şir­ke­ti­nin 2007 yı­lın­da Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ile il­gi­li yap­tı­ğı araş­tır­ma­da “Er­do­ğan Cum­hur­baş­ka­nı ol­ma­sı­n” so­nu­cu çık­mış­tı. “Er­do­ğan Cum­hur­baş­kanı ol­maz­sa, AK­P’­den kim ol­su­n” so­ru­su­nun ce­va­bı ise Ab­dul­lah Gül ol­muş­tu.
Met­ro­pol­l’­den ön­ce Özer Sen­ca­r’­ın 2004 yı­lın­da kur­du­ğu Araş­tır­ma şir­ke­ti­nin adı da Poll­mark. Bu şir­ke­tin or­tak­la­rı­nı me­rak edi­yor­su­nuz. Kar­şı­nı­za bu kez, kı­sa sü­re ön­ce YÖK Baş­kan­lı­ğı­’n­dan ay­rı­lıp Bü­yü­kel­çi ola­rak Po­lon­ya­’ya ata­nan Yu­suf Zi­ya Öz­can çı­kı­yor. Bu ki­şi de, Gü­l’­e ya­kın isim­ler ara­sın­da yer alı­yor­du. Sen­car ve Öz­can da bu şir­ket­ten da­ha son­ra ay­rıl­dı­lar. İb­ra­him Dal­mış ve Er­tan Ay­dı­n’­ın or­tak­lık­la­rı ise de­vam edi­yor.
Ka­nal A’­da Ömer Şa­hi­n’­in sun­du­ğu “Gö­rüş Far­kı­” prog­ra­mı­na 1 Ni­sa­n’­da ka­tı­lan Sen­car, ade­ta son an­ke­tin so­nuç­la­rı­nı ver­miş­ti. Sen­car, “Gül ve Er­do­ğan aday olur­lar­sa Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­na Ab­dul­lah Gül se­çi­lir. CHP’­li­ler ve MHP’­li­le­rin ço­ğu Gü­l’­e oy ve­ri­r” de­miş­ti. Baş­ba­kan, “Ab­dul­lah Be­y’­le ara­mız­da pa­ra­zit oluş­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar, Bu an­ket­ler ara­mı­za ni­fak to­hum­la­rı ek­mek için ya­pıl­mış­tı­r” de­di­ği­ne gö­re, bu­nun ni­çin, ne amaç­la ya­pıl­dı­ğı­nı, or­tak­la­rı­nın kim­ler ol­du­ğu­nu da bi­li­yor­dur… Be­şir Ata­la­y’­ın par­ti­de ve hü­kü­met­te­ki ko­nu­mu na­sıl olur onu bi­le­me­yiz.

“Ar­tık on­lar­la il­gim yo­k”

Met­ro­poll şir­ke­ti­nin sa­hi­bi Özer Sen­ca­r’­la ko­nuş­tum. Sen­car, son araş­tır­ma­la­rın­da Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi­nin araş­tır­ma­nı­nın çok kü­çük bir bö­lü­mü ol­du­ğu­nu be­lir­ti­yor,
“Ül­ke­nin ge­nel gi­di­şa­tı, te­rör olay­la­rı, eği­tim sis­te­min­de­ki son dü­zen­le­me­ler gi­bi gün­cel ko­nu­lar ne ya­zık ki ba­sın­da yer bi­le al­ma­dı. Bu ka­dar önem­li ko­nu­la­rın gö­rül­me­me­si hay­ret edi­le­cek bir du­rum­du­r” di­yor.
Sen­ca­r’­a, Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ata­la­y’­la or­tak­lı­ğı olup ol­ma­dı­ğı­nı so­ru­yo­rum. “Doğ­ru, ANAR şir­ke­ti­nin or­tak­la­rı ara­sın­da Be­şir Ata­lay da ve Emin Kuz bu­lu­nu­yor­du. An­cak, ben ANA­R’­dan 2003 yı­lın­da kop­tum. Poll­mar­k’­ı kur­dum. Or­tak­la­rı­mın fark­lı an­la­yı­şı olun­ca da ora­dan ay­rıl­dım ve Met­ro­pol­l’­ü kur­dum. Şir­ke­ti­miz­de AKP yö­ne­ti­min­de yer alan her­han­gi bir or­ta­ğı­mız yok. Si­ya­si par­ti­ler­le de iliş­ki­miz yo­k” di­yor.
Özer Sen­ca­r’­ın an­la­tı­mın­dan, ya­pı­lan çok önem­li araş­tır­ma­la­rın ba­sın ta­ra­fın­dan gör­mez­den ge­lin­di­ği­ni an­lı­yo­ruz. Te­rör, zam­lar baş­ta ol­mak üze­re top­lu­mun du­yar­lı­ğı ol­du­ğu birçok ko­nu, ar­tık ga­ze­te­le­re gö­re “ha­ber de­ğe­ri­” ta­şı­mı­yor ola­cak ki, tek sa­tır bi­le yer ve­ril­mi­yor. Açık­ça­sı, AK­P’­yi ra­hat­sız ede­cek araş­tır­ma so­nuç­la­rı gör­mez­den ge­lin­me­ye de­vam edi­le­cek.
AK­P’­de, araş­tır­ma so­nuç­la­rı­na bi­le ta­ham­mül edi­le­mez­ken, bu tür araş­tır­ma­la­rı ya­pan­la­rın da üze­rin­de na­sıl bir bas­kı ol­du­ğu­nu va­rın siz tah­min edin…

“Ha­ya­li Re­cep Be­y” de kur­tul­du

TÜRKİYE­’nin en çok tar­tış­tı­ğı ve ka­mu­oyun­da “Bal­yo­z” ola­rak bi­li­nen da­va­nın “ka­rar öze­ti­”n­de il­ginç ay­rın­tı­lar var. Mah­ke­me he­ye­ti 364 sa­nık­tan 362’si ile il­gi­li ka­ra­rı oy bir­li­ğiy­le al­dı. Mah­ke­me Baş­ka­nı Ömer Di­ken, Kor­ge­ne­ral Tev­fik Öz­kı­lı­ç’­a ve­ri­len 18 yıl ha­pis ce­za­sı­na, üye Ali Efen­di Pek­sak ise Al­bay Ab­dul­lah Za­fer Arı­so­y’­un be­ra­at ka­ra­rı­na mu­ha­le­fet şer­hi koy­du.
İs­tan­bul C. Baş­sav­cı­lı­ğı­’nın 6 Tem­muz 2010 ta­rih­li id­di­ana­me­siy­le, Te­kir­dağ-Mal­ka­ra nü­fu­su­na ka­yıt­lı Re­cep Ya­vuz hak­kın­da 20 yıl ha­pis is­te­miy­le ka­mu da­va­sı açıl­dı. An­cak, da­va aşa­ma­sın­da UYA­P’­ta ya­pı­lan in­ce­le­me­de Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’n­de Re­cep Ya­vuz isim­li bir ki­şi­nin bu­lun­ma­dı­ğı an­la­şıl­dı. Bu yüz­den, mah­ke­me, “Ha­ya­li Re­cep Be­y” hak­kın­da­ki ka­mu da­va­sı­nı da dü­şür­dü. Mal­ka­ra­lı Re­cep Ya­vuz ise ka­rar­dan son­ra de­rin bir ne­fes al­dı… “Bal­yo­z”­un ge­rek­çe­li ka­ra­rı çık­tı­ğın­da öğ­re­ne­ce­ği­miz çok şey ola­cak.


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)