Oslo süreci hala karanlık


CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Oslo görüşmesiyle ilgili ''Cumhuriyet Halk Partisi temsilcilerinin bu konuda en küçük bir fikir ayrılığına düşmesi söz konusu olamaz'' ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, siyasetin bir yönetme sanatı olduğunu belirterek, toplumdaki çatışmaları azaltamayan, toplumsal uzlaşmayı sağlayamayan bir yönetim tarzında, siyaset ve aklın yerini, zorbalığa, dayatmacılığa ve kuru inada terk edeceğini ifade etti.

''Siyasi akıl, çözüm üretme yeteneği olan akıl demektir'' diyen Kılıçdaroğlu, bugün Türkiye'nin en temel sorunlarını çözmeye yönelik akıl oluşturulamadığını vurguladı.
Kılıçdaroğlu, bunun en temel nedeninin, toplumsal ve entelektüel birikimi tamamen dışlayan ufuksuz ve uzlaşmasız yönetim anlayışı olduğuna işaret ederek, ''Çözüm üretemeyen bir siyasi anlayış gittikçe gayrimeşru hale gelmiş demektir. Ülkemize, demokrasimize, huzurumuza ve barışa katkı sağlamak istiyorsak bu siyasetsiz siyaset kurumundan, aklı ve bilgiyi dışlamış bu yönetim anlayışından kurtulmalıyız'' ifadesine yer verdi.

Ülkede kan akmamasını sağlama sorumluluğunun, baştan sona kadar siyaset kurumuna ait olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

''Bu görev, biz siyasetçilerin omzundadır. Bir siyasetçinin ülkede kan akmaması, can kaybı yaşanmaması için alamayacağı risk yoktur. Terörü azaltmak için, kanı durdurmak için gerekirse herkesle görüşülür, her türlü politika üretilir. Eğer ne görüşmen gerektiğini biliyorsan, ne konuşman gerektiğini biliyorsan... Herkesin şu soruyu kendi vicdanında tartmasını istiyorum: Bu nasıl bir görüşmedir ki, sonunda oluk oluk kan akmaya başladı? Bu nasıl bir görüşmedir ki, sadece ve sadece terörü azdırdı? Bir kez daha altını çizerek söylüyorum. Evet, kanı durdurmak ve huzuru tesis etmek için siyaset bu tür tedbirleri de geliştirmek zorundadır. Diyalog ve konuşma elbette siyasetin ve aklın tabiatı gereğidir. Fakat şu gerçeği tespit etmeden bugünkü yaşadığımız sorunları anlamamız mümkün değildir. Oslo görüşmesi sonucu itibarıyla akan kanın artmasıyla, terörün misliyle azmanlaşmasıyla sonuçlanmıştır. O halde bu görüşmelerde masaya yatırılmış konuları bilmek zorundayız.Konuşma üslubunu bilmek zorundayız. Verilen sözleri bilmek zorundayız. Ne için? Bir daha aynı hataları yapmamak için.''

Oslo sürecinin, bütün Türkiye için hala karanlık olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu süreç aydınlatılmadan, terörün niye böyle azdığını anlamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''AKP'nin çıkarları için ülkemizin kaderiyle ne tür bir kumar oynandığını bilmek zorundayız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin temsilcilerinin bu konuda en küçük bir fikir ayrılığına düşmesi söz konusu olamaz. Ben başta olmak üzere hepimiz aynı soruyu soruyoruz ve ısrarla AKP'nin vereceği cevaplarının peşindeyiz'' görüşlerine yer verdi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)