Protestolar geri adım attırdı


Portekiz'de ekonomik kriz ile mücadele eden hükümet, halkın baskısı ve yapılan eylemlerin ardından, sosyal güvenlik katkı payını yükseltme kararını geri çekmek zorunda kaldı.

Portekiz'de iki haftadır ciddi bir sosyal ve siyasi krize dönüşen, hükümetin sosyal güvenlik katkı payını yüzde 11'den yüzde 18'e çıkarma kararı, gelen tepkilerden dolayı şimdilik rafa kaldırıldı. Portekiz'in büyük kentlerinde son iki haftadır, sol muhalefet ve sendikalar tarafından yapılan büyük katılımlı gösteriler etkisini gösterdi. Kamu açığını düşürmek için 78 milyar Avro'luk dış yardım alan (bu zamana kadar 40 milyar Avro'luk yardım aldı) ve kamu sektöründe kesintiler yapan hükümetin, sosyal güvenlik katkı payında yapmak istediği artışın 1 maaşa denk geldiğini söyleyen sendika yöneticileri, ''Yeni kemer sıkma politikası tüm sınırları aşıyor'' demişti.

Hükümet, hafta sonu yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonunda sosyal güvenlik katkı payının yükseltilmeyeceğini ve gelecek hafta başından itibaren yeni alternatifler bulmak için sendikalar ve işverenler ile toplantılar yapacağını duyurdu. Hükümetin geri adım atması, protestocuların başarısı olarak yorumlandı.

Bu arada Portekiz'deki Katolik Üniversitesi'nin yayımladığı son anket, halkın 77'sinin hükümetin ekonomik krizi yönetme biçimini ''kötü veya çok kötü'' olarak değerlendirdiğini ortaya koydu. Ankete göre Portekizlilerin yüzde 95'i, kısa dönemde ülke ekonomisinin gidişatının değişmeyeceğini veya daha da kötüleşeğini düşünüyor.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)