Roj TV'nin yayın ruhsatı iki ay iptal edildi


Danimarka Radyo Televizyon Kurulu ROJ TV hakkında Türkiye tarafından açılan kapatma davasının devamı niteliğinde aldığı kararla ROJ TV yayın ruhsatını iki ay iptal edilmesine karar verdi.

İki aylık iptal kararına gerekçe olarak geçtiğimiz 15 Ocak tarihinde Kopenhag Şehir Mahkemesinde görülen ve ROJ TV’ye para cezası verilmesi ile sonuçlanan davanın ardından kurulun ROJ TV’den istediği bazı yayın görüntülerinin kurula ulaştırılmaması gösterildi. ROJ TV tarafından kurulun istediği yayın görüntülerinin yarısının kurula gönderildiği belirtildi.

Bugünden itibaren iki ay süreyle yayın yapamayacak olan ROJ iki ayın ardından yayınlarına başlayabilecek, ancak radyo TV kurulu yayınları izlemeye devam edecek.

Sözkonusu yayın görüntüleri kurula ulaştıktan sonra yayın ruhsatının iptali konusunda nihai bir karar verileceği açıklandı.

Danimarka Radyo TV kurulunun mahkemede kullanılan deliller yerine ROJ TV'den delil isteyerek aldığı kararı buna dayandırması kafaları karıştırdı.

Kontrat ihlali

Radyo TV Kurulundan yapılan gerekçeli açıklamada ROJ TV tarafından “kopyalanmadı, arşivlenmedi” gerekçesiyle kurula yayın görüntülerinin teslim edilmemesi yayın ruhsatı için yapılan kontratın ihlali anlamına geldiği, bu durumun da kurulun karar almasını engellediği bildirildi. Radyo TV Kurulu kendilerine ROJ TV tarafından teslim edilen görüntülerde kin, nefrete teşvik ya da terör örgütü propagandası göremediğini belirtti.

Kurul başkanı Christian Scherfig aldıkları kararı açıklamak için düğzenldiği basın toplantısında ROJ TV’den istedikleri yayın görüntülerinin yüzde 52’sinin kendilerine ulaştığını söyledi.

Tepkiyle karşılandı

Danimarka Radyo TV kurulunun ROJ TV’ye sadece kontrat ihlali nedeniyle iki yayın ruhsatı iptali cezası vermesi Türkiye Cumhuriyeti Kopenhag Büyükelçisinin sert tepkisine neden oldu.

Büyükelçi Ahmet Berki Dibek imzasıyla yayınlanan bir açıklamada Radyo TV kurulunun kararının kabul edilemez bulunduğu belirtilerek, “Alınan karar Kopenhag Şehir Mahkemesinin 15 Ocak’ta aldığı kararla tezat teşkil etmektedir ve bu karar terörle mücadeleye bir darbe olmuştur” denildi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)