Rusya yaz saati uygulamasını bırakıyor


Türkiye sürekli yaz saatine geçmeyi planlarken Rusya tam tersini yapıyor

Rusya bir yıl kadar önce eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in girişimiyle hayata geçirilen sürekli yaz saati uygulamasında geri adım atıyor.

Rusya'daki değişiklik, vatandaşların mevsim değişikliklerinde saatleri ileri-geri alma stresini yaşamalarını önleme gerekçesiyle yapılmış ve halkın da desteğini toplamıştı. Yeni uygulama sonucunda kış aylarında sabahlar daha karanlık, öğleden sonralar ise daha aydınlık hale gelmişti.

Ancak birçok Rus geçmişte olduğundan daha az gün ışığı gördüklerini ve sürekli yorgun olduklarını belirterek uygulamaya itiraz etti.

Rus parlamentosu bunun üzerine dün yeniden eski usul yaz saati-kış saati uygulamasını getirecek bir yasa tasarısını gündeme aldı. Milletvekilleri kış gelmeden kararın çıkacağını tahmin ediyor.

Rusya’nın Kuzey Avrupa’daki neredeyse tüm komşuları da yaz saati-kış saati sistemini kullanıyor.

TÜRKİYE'DE DE TARTIŞILIYOR
Geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye'de de sürekli yaz saati uygulamasına geçiş konuşuluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, “Ben enerji sektörü açısından ve bir kısım bilimsel çalışmalarla gün ışığının insan üzerinde oluşturduğu psikoloji açısından bakıyorum. Eğer sabah 5:30'da gün ışıyorsa ve bir saat sonra mesaiye başlanabiliyorsa ben sektör olarak enerji verimliliği açısından daha fazla faydalanacağım demektir” sözleri büyük bir tartışma yaratmıştı.

Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji sektörünü rahatlatmak için yaz saati uygulamasının kalıcı olması için çalıştığını belirterek, “Bu konuda Bakanlar Kurulu’na sunum yaptık. Bu sayede Atatürk Barajı kadar olmasa da orta büyüklükte bir baraj kadar tasarruf edeceğiz” demişti.

Yıldız'ın önerisine kamuoyundan hem destek hem de eleştiri gelmişti.


Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)