Sabra ve Şatilla katliamının 30. yılı


Beyrut'taki Sabra ve Şatilla mülteci kampında, 1982 yılında İsrail'in gözetiminde Hristiyan Falanjistler tarafından düzenlenen katliam 30. yılında Filistinli örgütler tarafından Lübnan'da anıldı.

Filistinli grupların organize ettiği başkent Beyrut'un Hasan bölgesindeki törende, Sabra ve Şatilla katliamının uluslararası mahkemeye taşınması ve suçluların cezalandırılması talep edildi.

Törende yapılan açıklamalarda, Hristiyan Falanjistlerin her iki kampta da büyük bir cinayet işledikleri belirtilerek, ''Kamplarda yaşayan kadın, çocuk, genç ve yaşlı ayrımı gözetilmeksizin binlerce kişi hunharca katledildi. Sorumlular cezasız kalmamalı'' vurgusu yapıldı.

Acı olayın binlerce Filistinlinin hatırasında tazeliğini koruduğu ifade edilen açıklamada, ''Filistinliler bir gün vatanlarına dönme ümidiyle kamplarda zor yaşam koşulları altında yaşamlarını sürdürüyor. Bu insanların omuzuna yüklenen tüm bu acıların hafifletilmesi için uluslararası toplum harekete geçmeli'' denildi.

Öte yandan açıklamada, Ortadoğu'daki diktatör rejimlere karşı halkın direnişe geçmesinin özgür ve demokratik bir Filistin devletinin kurulması yönündeki umutları da güçlendirdiği belirtildi.

İsrail yanlısı aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milisler 16 Eylül 1982'de Batı Beyrut'ta Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarına 4 gün sürdürülen saldırıda 3 bin 500'den fazla can kaybı yaşanmıştı.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)