Sarkozy’nin ajanı Kaddafi’yi öldürdü


Libya eski Adalet Bakanı ve Geçiş Hükümeti Başbakanı Mahmud Cibril, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin “muhalif milisler tarafından değil, milisler arasına karışan yabancı bir ülkenin gizli servisine mensup bir ajan” tarafından öldürüldüğünü açıkladı. İtalyan Corriere Della Serra gazetesi, bu ajanın Fransız olduğunu öne sürdü. Gazete, Kaddafi ile parasal ilişkilere giren Fransız eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “Kaddafi’nin öldürülmesi için yeterinden fazla gerekçesi” olduğunu savundu.

Arap Baharı ile devrilen Libya eski lideri Muammer Kaddafi’nin 20 Ekim 2011’de yakalanıp, dünyanın hafızalarına kazınan görüntüler eşliğinde, kafasından vurularak öldürülmesinin arkasındaki sır perdesi hala kaldırılmadı. Genç bir Libyalı milis, Umran Bin Şaban, “Kaddafi’yi ben öldürdüm” diye ortaya çıksa da, Kaddafi’yi kimin öldürdüğü hala tam olarak aydınlatılamadı. Cibril’in açıklamaları ise var olan şüpheleri daha da artırdı.

Libya’daki devrimi yöneten etkili isimlerden Cibril, Mısır televizyonu ‘Dream TV’ye verdiği söyleşide, Kaddafi’nin ölümüne ilişkin resmi açıklamaları yalanlayarak, “Kaddafi’yi milislerin arasına karışan bir yabancı gizli servis elemanı öldürdü” dedi.

Cibril’in açıklamasını üç gün boyunca Libya’da araştıran İtalyan gazetesi Corrierre della Serra, kulislerde sık sık Kaddafi’nin Fransız ajanı tarafından öldürüldüğünün söylendiğine vurgu yaparak, Libya’da görev yapan diplomatların, “Eğer orada kiralık bir katil varsa, bu kesinlikle Fransız” dediklerini aktardı.

İtalyan gazetesi, “NATO, Kaddafi’nin gitmesi için operasyon başlattığında, Kaddafi, Fransız eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi yaptığı seçim yardımlarını ve parasal ilişkilerini açıklamakla tehdit etmişti. Dolayısıyla Sarkozy’nin, Kaddafi’nin öldürülmesi için yeterinden fazla nedeni vardı” ifadesini kullandı.

‘VURDUM’ DEDİ PARİS’TE ÖLDÜ
Cibril ve İtalyan gazetesinin iddiaları, Kaddafi’nin ölümüne ilişkin resmi açıklamayı yalanlayan ilk sözler değil. Ancak, ilk kez bu kadar net bir biçimde, hem de en yetkili ağızdan böyle bir açıklama gelmesi ciddi şüphe doğuruyor. Fransız ajan iddiası Libya’da görev yapan batılı diplomatlar arasında sık sık tekrarlanan bir iddia. Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin gizli servislerle ilişkiden sorumlu eski üyesi Rami El Ubeydi de İtalyan gazeteye, “Kaddafi’nin yeri Sirte kentinde, Suriye hükümeti ile uydu telefonu üzerinden konuşması sırasında tespit edildi” diyerek, bu bilgiyle NATO uzmanlarının Kaddafi’nin yerini bulmasının ‘çocuk oyunu’ndan ibaret olduğunu dile getiriyor. Ve Kaddafi’nin yakalanmasında NATO elinin olduğuna dikkat çekiyor.

Libya eski liderinin öldürülmesine ilişkin bu yeni iddiaların, “Kaddafi’yi ben öldürdüm” diyen 22 yaşındaki Libyalı muhalif Umran bin Şaban’ın geçtiğimiz pazartesi günü Paris’te ölmesinin ardından yapılması da şüpheleri artırıyor. Kaddafi yanlılarınca kaçırılan ve ağır kurşun yarası alan Bin Şaban, “insani vize” sayesinde Fransa’ya getirilerek Paris’te tedavi altına alındı. Bin Şaban geçen pazaretsi Paris’te bir hastanede yaşamını yitirdi.


Hürriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)