Savcı ve hakimler silahlanıyor


Do­ğu­be­ya­zıt ve Ova­cık sav­cı­la­rının te­rör sal­dı­rı­sın­da şe­hit düşmesinin ardından Ada­let Ba­kan­lı­ğı nihayet ha­re­ke­te geç­ti… Ken­di­lerini ko­ru­ya­bil­me­si için si­lah ta­şı­ma­larına izin verilen yargı mensuplarına üçte bir fiyatına silah satılacak
Ağ­rı­’nın Do­ğu­be­ya­zıt il­çe­si Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Ha­kan Kı­lıç, 5 Şu­bat 2012’de eşi­nin göz­le­ri önün­de öl­dü­rül­dü. O te­rö­rist İra­n’­a kaç­tı. Hak­kın­da­ki son bil­gi ise bö­lü­cü ör­gü­t­ saf­la­rı­na ka­tıl­dı­ğı­dır. Tun­ce­li­’nin Ova­cık il­çe­si C.Baş­sav­cı­sı Mu­rat Uzun, 18 Ey­lül Sa­lı gü­nü loj­ma­nı­nın gi­ri­şin­de öl­dü­rül­dü.

Ey­le­mi ger­çek­leş­ti­ren­ler olay­dan son­ra kaç­tı. So­nuç “mak­tul der­dest, sa­nık fi­rar­da, asa­yiş ber­ke­-ma­l” ya­ni ölü el­de, sa­nık kaç­mış, ama gü­ven­lik ye­rin­de. Ge­ri­de şe­hi­de ta­but, ka­la­na za­bıt ve bü­yük acı­lar kal­mış­tı. Gö­zal­tı­na alı­nan­la­rın da ser­best bı­ra­kıl­ma­sı, bu ola­yın da “fa­ili meç­hu­l” ka­la­bi­le­ce­ği­nin işa­re­ti ol­du…

O ekip, Ova­cı­k’­a gön­de­ril­di

Ova­cık C.Sav­cı­sı Mu­rat Uzu­n’­u şe­hit eden­le­rin or­taya çı­ka­rıl­ma­sı için Tun­ce­li­’de­ki em­ni­yet men­sup­la­rı­nın ça­lış­ma­la­rı ye­ter­siz gö­rül­müş ola­cak ki, il­çe­ye Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü Kri­mi­nal Da­ire­si­’n­de gö­rev­li bir em­ni­yet mü­dü­rü, bir em­ni­yet ami­ri ve üç po­lis gön­de­ril­di. Bu ekip, da­ha ön­ce Ga­zi­an­te­p’­te 10 ki­şi­nin ölü­mü­ne yol açan sal­dı­rı­yı araş­tır­mış­tı. Ey­lem ön­le­ne­me­miş ama çö­zül­me­sin­de bu ekip ba­şa­rı­lı bu­lun­muş­tu. Ay­nı ekip, İz­mi­r’­de park­ta oy­nar­ken ma­gan­da kur­şu­nuy­la ölen 6 ya­şın­da­ki Umut Cey­lan ola­yı­nı araş­tır­mak için de gö­rev­len­di­ril­miş­ti. On­dan he­nüz so­nuç yok…

Em­ni­yet Ge­nel Mü­dü­rü Meh­met Ça­lış­lar, ay­nı eki­bi C.Sav­cı­sı Mu­rat Uzu­n’­un ka­til­le­ri­nin be­lir­len­me­si için ge­çen cu­ma gü­nü Ova­cı­k’­ta gö­rev­len­dir­di. Ça­lış­ma­lar ya­pı­lır­ken, müt­hiş ih­mal­ler de sap­ta­nı­yor. C.Sav­cı­sı­’nın şe­hit edil­me­sin­den bir­kaç gün ön­ce 63 ki­lo­met­re olan Tun­ce­li-Ova­cık yo­lu­nun te­rö­rist­ler ta­ra­fın­dan sık­ça ke­sil­di­ği­ni, es­naf­la­ra mal gö­tü­ren araç­lar­dan 20 bin eu­ro ha­raç is­ten­di­ği­ni, ver­me­ye­nin mal­la­rı­na el ko­nul­du­ğu­nu, araç­la­rı­nın ya­kıl­dı­ğı­nı da ek­le­miş­tim.

Ko­ru­ma da ka­me­ra da yok

Sı­nır ka­pı­sı bu­lu­nan, ca­sus­la­rın ci­rit at­tı­ğı Do­ğu­beya­zıt gi­bi il­çe­de, C.Sav­cı­sı’nın şe­hit edil­di­ği dö­nem­de MOBESE ve pla­ka oku­ma sis­te­mi de bu­lun­mu­yor­du. Ova­cık gi­bi yol­la­rı her za­man ke­si­len, mil­let­ve­ki­li­nin bi­le ka­çı­rıl­dı­ğı yö­re­de, C.Sav­cı­sı loj­ma­nı­nın gi­ri­şin­de şe­hit edi­li­yor, en kü­çük gü­ven­lik ön­le­mi yok.

Loj­man­lar­da ko­ru­ma bu­lun­ma­dı­ğı gi­bi, ör­ne­ğin bir gü­ven­lik ka­me­ra­sı­nın bi­le ol­ma­ma­sı da­ha da şa­şır­tı­cı. O ka­me­ra­nın bu­lun­ma­sı ey­le­mi ön­le­ye­me­ye­cek­ti ama en azın­dan ka­til­ler hak­kın­da ipucu ve­re­cek, ya­ka­lan­ma­sın­da et­ki­li ola­cak­tı. Da­ha­sı, ey­le­min gör­gü ta­nı­ğı da yok. Baş­sav­cı­’nın şe­hit edil­me­si ola­yı­nı so­ruş­tu­ran C.Sav­cı­sı Ah­met Bay­ram Ah­me­toğ­lu, ka­me­ra sis­te­mi ol­say­dı bel­ki da­ha kı­sa sü­re­de so­nuç ala­bi­le­cek ya da C.Sav­cı­sı­’nın şe­hit edil­me­si ola­yı da “fa­ili meç­hu­l” kal­ma­ya­cak­tı…

Gü­ven­lik için or­tak ça­lış­ma

Baş­sav­cı Mu­rat Uzu­n’­un şe­hit edil­me­si­ni PKK’­nın üst­len­di­ği­ne iliş­kin ha­ber­ler ya­yım­lan­dı. Ha­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu (HSYK) 1. Dai­re Baş­ka­nı İb­ra­him Okur, bu ola­yı ya­kın­dan ta­kip edi­yor. HSYK, Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’na, Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne, “Ha­kim­ler ve C.Sav­cı­la­rı­mı­zın ko­run­ma­sı için or­tak ça­lış­ma ya­pa-
lı­m” de­di.

İş­te, ta­raf­lar ilk top­lan­tı­sı­nı yap­tı­lar. C.Sav­cı­la­rı ve ha­kim­ler­den de ne gi­bi ön­lem­ler alı­na­bi­le­ce­ği ko­nu­sun­da ay­rı­ca gö­rüş de so­rul­du. On­la­rın öne­ri­le­ri de top­lan­tı­lar­da de­ğer­len­di­ri­le­cek. İlk top­lan­tı­da ne gi­bi gü­ven­lik ön­lem­le­ri alın­ma­sı­na ka­rar ve­ril­di­ği­ni sı­ra­la­ya­lım:

- Bü­tün ad­li­ye­le­re, ad­li­ye per­so­ne­li­nin loj­man­la­rı­na, is­tek­le­ri ol­sun ya da ol­ma­sın gü­ven­lik ka­me­ra­sı ku­ru­la­cak. Bu uy­gu­la­ma­ya ön­ce­lik­le Gü­ney­do­ğu ve Do­ğu­’da te­rör olay­la­rı­nın yay­gın ol­du­ğu il­çe ve il­ler­den baş­la­na­cak. Bu­nun ça­lış­ma­la­rı he­men baş­la­tıl­dı.
- Te­rö­rün yay­gın ol­du­ğu il­çe­ler­de gö­rev­li C.Sav­cı­la­rı, te­rör suç­la­rı­na ba­kan C.sav­cı­sı ve da­va­la­ra ba­kan ha­kim­ler ko­ru­ma al­tın­da tu­tu­la­cak. Ko­ru­ma ta­le­bin­de bu­lu­nan­la­rın bu is­tek­le­ri ön­ce­lik­le ye­ri­ne ge­ti­ri­le­cek.
Ucuz si­lah ve­ri­le­cek
- Yer­li üre­tim ka­li­te­li si­lah­lar ya­rı fi­ya­tı­na alı­na­bi­le­cek­ken, Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün ba­zı bi­rim­le­rin­de ça­lı­şan­la­ra res­mi sa­tış fi­ya­tı 3 bin 100 do­lar olan “G­loc­k” mar­ka ta­ban­ca, 750 do­la­ra sa­tıl­dı. Em­ni­yet men­sup­la­rı­na yak­la­şık 11 bin si­lah sa­tı­şı ger­çek­leş­ti­ril­di. İş­te, Ma­ki­ne ve Kim­ya En­düs­tri Ku­ru­mu (MKEK) ta­ra­fın­dan, ha­kim ve sav­cı­la­ra sa­tıl­mak üze­re Glock mar­ka si­lah it­hal edil­me­si de gün­de­me gel­di. Bu on­la­rın ki­şi­sel si­la­hı ola­cak ve gö­rev­dey­ken bun­la­rı sa­ta­ma­ya­caklar.
Yi­ne bir ör­nek ve­re­lim. Walt­her HP9 ta­ban­ca­sı po­li­se bin 6 do­la­ra sa­tı­lır­ken, ay­nı si­lah­lar va­tan­da­şa 3 bin 715 do­la­ra, Sıg­Sa­uer P 229 ta­ban­ca po­li­se bin 59 do­la­ra ve­ri­lir­ken, va­tan­da­şa 4 bin 502 do­la­ra sa­tı­lı­yor. Bi­rey­sel rant si­lah ba­şı­na 2 bin 80 ile 3 bin 450 do­lar ara­sın­da de­ği­şi­yor. Yet­ki­li­ler, ay­nı uy­gu­la­ma­yı C.Sav­cı­sı ve ha­kim­ler için de ge­tir­mek is­ti­yor.
- Sav­cı ve ha­kim­ler­den is­te­yen­le­re, Em­ni­ye­t’­in “s­tan­dart dı­şı­” ile “zor alı­m” ta­ban­ca­la­rı, em­ni­yet men­sup­la­rı için uy­gu­la­nan ta­ri­fe üze­rin­den sa­tı­la­cak, bun­la­ra ta­şı­ma ya da bu­lun­dur­ma ruh­sa­tı dü­zen­le­ne­cek.
Bun­la­r so­ru­nu çöz­mez. Bir yan­dan si­lah­lan­ma­ya kar­şı yü­rü­tü­len kampan­ya­lar, bir yan­dan C.Sav­cı ve ha­kim­le­ri­ne “bu­yu­run si­lah ve­re­li­m” de­nil­me­si bir­bir­le­riy­le hay­li çe­li­şi­yor. Ama ney­ler­si­niz…


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)