Sebahat Tuncel'e 8 yıl 9 ay hapis cezası


BDP milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Tuncel’in yurtdışına çıkışı da yasaklandı. Yargıtay kararı onarsa Tuncel’in milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelecek.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Sebahat Tuncel ve davanın diğer sanığı İbrahim Tekdemir katılmadı. Tuncel’in avukatlarından Ercan Kanar, müvekkilinin yasama dokunulmazlığı olduğunu belirterek, yargılamanın durdurulmasını istedi. Kanar, “Yargılama durdurulmazsa, delil yokluğundan beraat verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Duruşmada avukat Baran Doğan’ın “Memlekette siyasiler bir şey söylüyor, yargılama değişiyor. İdris Naim Şahin bir şey söyledi gazeteciler tutuklandı. Başbakan, ‘Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var’ dedi, avukatlar tutuklandı” diye konuşması üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, “Bana kimse bir şey söyleyemez. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir makam bize talimat veremez. Cumhurbaşkanı’nın, başbakanın, bakanların sözü onları bağlar. Siyasiler, idareciler bizi ilgilendirmez” karşılığını verdi. Avukat Doğan da “İlk defa böyle bir itirazı sizde görüyorum ve sizi tebrik ediyorum. Müvekkilim suçsuzdur, beraatini istiyorum” dedi.



Suçu sabit

Yaklaşık 6 yıldır devam eden davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Tuncel’in örgüt üyesi olmak suçunu işlediğinin sabit olduğuna hükmetti. Tuncel’e suçun işleniş biçimine, suçun işlendiği yer ve zamana, suç kastının yoğunluğuna istinaden 7 yıl hapis cezası verildi. Suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlendiği gerekçesiyle verilen ceza yarı oranında arttırılarak, 10 yıl 6 ay hapse dönüştü. Cezanın ‘sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri’ dikkate alınarak takdir indirimi uygulayan heyet, Tuncel’i 8 yıl 9 ay hapse mahkum etti.

Verilen ceza miktarını, Tuncel’in tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alan heyet, yurtdışına çıkışını yasakladı. Cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına da karar verdi. Diğer sanık İbrahim Tekdemir hakkında örgüte yardım iddiasıyla açılan dava ise zaman aşımı süresi doluğu gerekçesi ile ortadan kaldırıldı.
Dosya Yargıtay’a gidecek

Karar Yargıtay’ca onanırsa, Tuncel’in milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelecek. Tuncel’in avukatı Baran Doğan, “Kararı temyiz edeceğiz. Kararın onanması durumunda Tuncel’e verilen hapis cezası kesinleşecek. Milletvekilliğin düşmesi için TBMM’nin karar vermesi gerekiyor. Onama kararı verilirse dosya TBMM’ye gelecek” dedi. Tuncel, 8 ay tutuklu yargılandığı davada 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilince tahliye edilmişti. Tuncel milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda 5 yıl 10 ay daha hapis yatacak.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)