SHÇEK yurdunda skandal


Yaşar Doğu Samsun Kız Yetiştirme Yurdu'nda yeterli yatak olmadığı için çocukların yerde yattığı öne sürüldü.

SES Samsun Şube Başkanı Murat Arıkan, 2010’daki yangında 2 çocuğun öldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağlı Yaşar Doğu Samsun Kız Yetiştirme Yurdu’nda koruma altında olan kız çocuklarının yeterli yatak kapasitesi olmadığı için yerlerde yatırıldıklarını, engelli, madde kullanan ve özel bakım gerektiren çocukların diğerleriyle bir arada tutulduğunu açıkladı.

SES Samsun Şube Başkanı Murat Arıkan, yaptığı yazılı açıklamayla Samsun Kız Yetiştirme Yurdu’nda yaşanan dramı gözler önüne serdi.

Arıkan, “Samsun Yetiştirme Yurdu’nda özürlü çocuklar, kötü madde kullanımı olan çocuklar, kendisine ve çevresine karşı tehdit oluşturabilen çocuklar ile daha sağlıklı sosyal hayata uyum sağlayabilen, eğitimine devam eden çocuklar bir aradadır. Olumsuz ve yüksek risk oluşturan, travmaları ile başa çıkamayan çocuklar, diğer çocukları etkilemekte ve onların da sorunlarının artmasına, istismar edilmelerine, yeni travmalar yaşamasına neden olmaktadır. Samsun Kız Yetiştirme Yurdu’nda devletin koruma ve bakımı altında bulunan çocuklarımızın rehabilite edilmeleri mümkün olmamakta, sorunları artarak devam etmektedir” dedi.



Yaşananlar insanlık dışı

50 kapasiteli yurtta çıkan yangın sonrası kapasitenin 40’a indirildiğini buna karşın yurtta 60’a yakın çocuk bulunduğuna dikkat çeken Arıkan, şunları söyledi:

“Yaklaşık 20 çocuk yer yataklarında ve çiftli olarak yatmaya devam etmektedir. Çocuklar, televizyon odalarında, koridorlara kadar yer yataklarında, kanepe koltuklarda yatmaktadır. Bu çocuklardan nasıl umut ve başarı beklenmektedir?

Devlet; bakmak, korumak ve rehabilite etmekle sorumlu olduğu çocukların en basit yatak ihtiyaçlarını bile sağlıklı olarak karşılamamaktadır. Bu bir suçtur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı neden bu kadar etkisiz ve sessizdir.

Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Adnan İpekdal ise yıllarca kuruma hizmet vermiş SES üyelerini baskı ve soruşturmalarla yıldırmaya çalışmaktadır. İpekdal, kuruluşlarındaki çocukların nasıl bir insanlık dışı yaşam koşullarında hizmet verdiğini, bilimsellikten uzak uygulamalarına bakmalı ve özeleştirisini Samsun kamuoyuna vermelidir.”


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)