Sınav çok iş veren yok


Türkiye'de kamu ve özel kurumlarda engelli çalıştırılma zorunluluğu olmasına karşın yalnızca kamuda 41 bin engelli kadrosu boş tutuluyor.

Bu yıl 60 bine yakın engelli, devlet memuru olmak için açılan sınava girdi, ancak şimdiye dek hiçbirinin işe yerleşip çalıştırılmadığı belirtildi. Özel sektör ise engelliyi “ayak bağı” olarak görüyor. Bu nedenle “Sigortanı öderiz, maaşını yatırırız işe gelme” diyor ya da hiç engelli çalıştırmıyor.


‘Devlet çaba harcamıyor’

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Bu yıl kamu kurumlarında hiçbir atama yapılmadı, oyalama taktiğiyle bu 2013’ü bulacak. Devlet engellinin eğitimi, erişilebilirlik ve ulaşılabilirliği konularında çaba harcamıyor” diye konuştu.

2010’u Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Engellinin İstihdam Yılı” ilan ettiğini ancak o günden bu yana somut bir adım atılmadığının altını çizen Boyraz, “Kamudaki engelli kadrosunu doldurmak için bu yıl 29 Nisan’da Özürlü Memur Seçme Sınavı yapıldı. Yapılan sınavda 7 bin kişi alınması gerekirken şu ana dek hiçbir engelli bir işe yerleştirilmedi, maaşa bağlanmadı. Sınavdan sonra bazı kurumlar birtakım yeterlilik belgeleri istedi. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı 1500 kişi alacağını söyledi ve Başbakanlık Personel Daire Başkanlığı’na bazı kriterler iletti. Yalnızca 320 kişinin yeterlilik kriterlerine sahip olduğu ifade edildi, ancak bunlardan da henüz işe başlayan yok” dedi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)