Sondaj çalışmaları devam edecek


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin gerek kendi gerek KKTC'nin deniz sahası konusundaki hassasiyetini sürdürdüğünü vurgulayarak, KKTC'deki Sınırüstü köyünde Türkyurdu-1 kuyusundaki sondaj çalışmalarına çok daha güçlü bir donanımla devam edileceğini söyledi.

KKTC'deki Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılışına katılarak ilk dersi veren Atalay, KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Hasan Bozer'i ziyaret etti.
"KKTC'de 2013-2015 yıllarını kapsayacak ekonomik programın sahibinin KKTC hükümeti olduğu"nu, programın hazırlanması aşamasında Türkiye'nin sadece tecrübelerini aktarmaya çalıştığını kaydeden Atalay, KKTC-Türkiye ilişkilerinde son 2 yılın verimli geçtiğini belirterek, KKTC'nin emin adımlarla yoluna devam edeceğini, garantörünün de daima Türkiye olacağını vurguladı.

KKTC'de yürütülen ekonomik programda ilk üç yılın tamamlanmak üzere olduğunu, yeni program çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Atalay, geçen haftalarda KKTC'li Ekonomi, Ulaştırma ve Turizm Bakanlıklarının heyetlerinin Ankara'ya giderek çalışmalar yaptığını, önümüzdeki dönem de birlikte çalışmalar yapılacağını anlattı.

Atalay, "Ama programın sahibi tabii KKTC hükümeti. Biz orada sadece kendi tecrübelerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Bu manada bütün çalışmalarımız verimli şekilde gidiyor" dedi.

KKKTC-Türkiye ilişkilerinde son 2 yılı verimli gördüğünü dile getiren Beşir Atalay, "Her şey huzur ve karşılıklı iyi bir anlayış içinde gidiyor" diye konuştu.

"Garantör daima Türkiye"

Atalay, KKTC'nin emin adımlarla yoluna devam ettiğini ve edeceğini, garantörünün de daima Türkiye olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Kıbrıs daima daha iyi olacak, daha iyi günlere gidecek. Hakkaniyetli, adaletli bir birlikteliğe, müzakereye, uzlaşmaya, birlikte yaşamaya hazırız. Biz garantör olarak böyle bakıyoruz. Kuzey Kıbrıs zaten müzakerenin içinde. O yolu hiç kapatmıyoruz. Ama o yol başarılı olmuyor diye de kıyamet kopmayacak. Kuzey Kıbrıs yoluna devam edecek. Adeta marka olan yüksek öğretimi, turizmi, ekonomisi güçlenerek devam edecek. Biz de bu yönde elimizden gelen desteği vereceğiz."

Sondajdaki durum

Başbakan Yardımcısı Atalay, KKTC'de İskele'ye bağlı Sınırüstü köyündeki Türkyurdu-1 kuyusundaki sondaj çalışmalarının durduğuna dair haberlerle ilgili soruya karşılık, iki ülkenin Ekonomi ve Enerji Bakanlarının daha dün görüştüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:
"Şu konuda biz kararlıyız, adanın çevresindeki tüm imkanlar, petrol, doğal gaz ve diğer tüm zenginlikler adaya aittir. Türkiye hem Türkiye'nin, hem KKTC'nin deniz sahası konusunda olanca hassasiyetini korumaktadır. Bu manada petrol ve doğalgazla ilgili çalışmalar kararlılıkla yürütülmektedir.
Orada durdu (sondaj durdu) gibi anlaşılan şudur; çok ileri, teknik donanıma sahip bir platform, yeni bir arama sistemi geliştiriliyor. Gemi ve platform olarak epey güçlü bir sistem. Enerji Bakanlığımız bunu yürütüyor. Esas hızlı arama ve çalışma onunla yürüyecek. Sanıyorum o manada bir şey var yoksa şu andaki çalışmalar devam ediyor. O konuda Türkiye'nin kararlılığı tamdır. Bu vesileyle onu da ifade edeyim."

"AK Parti hükümeti cesaretlidir"

Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Oslo görüşmeleri"ne ilişkin açıklamaları konusundaki bir soruya karşılık da, AK Parti hükümetinin Türkiye'nin birikmiş büyük sorunlarını çözmek için pek çok risk aldığını ve yine alabileceğini söyledi.
Atalay, "AK Parti hükümetleri cesaretlidir, risk alır, yeterki ülkenin sorunları çözülsün" dedi.

"En büyük gücümüz Anavatan'la gönül bağımız"

KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Hasan Bozer de, Atalay'ı KKTC Meclisi'nde görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının yıllardır mücadele verdiği Kıbrıs davasında, "Anavatan Türkiye"yi her zaman yanlarında gördüklerini söyledi.
"En büyük gücümüz Anavatanımızdır, Anavatanımızla gönül bağımızdır. Bizim devlet çatısı altında yaşamımızı sürdürmemizin tek güvencesi de Anavatanımızdır" diyen Bozer, dünyadaki ekonomik kriz ve bunun doğurduğu sosyal krizleri KKTC'nin Türkiye'den gördüğü büyük destekle hemen hemen atlattığını belirtti.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)