Subaylar mali açıdan sıkıntılı


Balyoz Davası'nda verilen cezalar Yargıtay tarafından onanırsa, emeklilik hakkını kazanmamış olan dava sanıkları ekonomik açıdan yanacak.

Emeklilik hakkını kazanmış olanlar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından emekliye ayrılacak. Bu kişilerin özlük haklarında bir kayıp meydana gelmeyecek. Devletten hak ettikleri maaşlarını almaya devam edecekler. Ancak binbaşı ve yüzbaşı ile daha alt rütbedeki sanıklardan emeklilik hakkını elde etmeyenlere maaş bağlanmayacak, tazminat da ödenmeyecek. 16 ila 18 yıl hapis cezası alanlar bu süre içinde aile desteği de olmazsa, devletin iaşesi ile cezasını çekecek. Balyoz Davası’nın gerekçeli kararı önümüzdeki günlerde Genelkurmay Personel Başkanlığı’na da gönderilecek. Dosyayı inceleyecek olan Personel Başkanlığı’nın, karar kesinleşmediği için muvazzaf Balyoz sanıklarını emekliye ayırması beklenmiyor. Ancak TSK Personel Kanunu’nun 50. maddesi Genelkurmay Başkanlığı’na emekli etme hakkı tanıyor. Söz konusu maddede, “Subay Sicil Yönetmeliğinde gösterilen esaslara göre kendisinden istifade edilemeyeceği sıralı sicil üstlerinin düzenleyeceği sicil belgesi ile anlaşılan subaylar hakkında hizmet sürelerine bakılmaksızın T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır” deniyor. Ancak, sanık yakınları, Genelkurmay Başkanlığı’nın Yargıtay’ın vereceği kararı bekleyeceğini düşünüyor.

Cezaevine kadın ayarı

Balyoz davasından tutuklanan Deniz Hâkim Yarbay Tülay Delibaş ile sivil memur Güllü Salkaya, askeri cezaevinde beraber yatacak. Ancak, askeri cezaevinde kadınlar için ayrılmış bir bölüm bulunmadığı öğrenildi. Bu yüzden Delibaş ve Saklaya için yeni bir “Kadınlar Koğuşu” yapılacağı bildirildi. Emekli Albay Berna Dönmez’in ise Metris veya Bakırköy’deki kadın hapishanesine gönderilmesinin beklendiği kaydedildi.



Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)