TSK’nın morali ve başarısı


Türkiye yaklaşık 30 yıldır terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele bir moral işidir.
Canını ortaya koyarak gece-gündüz, yaz-kış, dağ-bayır, kent-köy demeden teröristle mücadele eden asker ve polisin en önemli gücü moralidir.
Bu bilindiği içindir ki terör örgütü önce güvenlik güçlerinin moralini bozmaya yönelir.
Terör örgütünün kanlı eylemlerinin birinci hedefi budur. Mümkün olduğunca medya üzerinden propaganda yapmak; kendi mensuplarına moral vermek, güvenlik güçlerinin moralini bozmak.
Bu nedenle de terörle mücadele sorumluluğu taşıyanların gözetmeleri gereken ilk hedef asker ve polisin morali olmalıdır.
Bu hem siyasilerin, hem asker ve sivil bürokrasinin görevidir.

TSK’nın morali
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uzun süredir hedef tahtasında. Türk ordusuna karşı çok sistemli bir karalama kampanyası uzun süredir devam ediyor. TSK’nın kamuoyundaki itibarını çökertmek, mensuplarının moralini bozmak amacıyla hem iç hem de dış kaynaklı psikolojik harekat yürütülüyor.
Dünyada hiçbir terör örgütü, hiçbir ülkede, Türkiye’de olduğu kadar siyaset ve medya desteğine sahip olmadı. Bu konuda dünyanın en şanslı terör örgütü PKK’dır.
Askeri-polisi terör örgütü gibi gösterip, terör örgütünü masum gösteren bir propaganda mekanizması son yıllardır etkin biçimde çalışıyor.
Buna bir de Genelkurmay Başkanı dahil kuvvet komutanları, orgeneraller, korgeneraller düzeyinde komutanların aylardır, yıllardır “tutuklu” yargılandıkları bir sistem de eklenince, moral bulmanın çok daha zor olduğu bir ortam doğmuş oluyor.
Bununla da yetinmeyip, terör örgütünün her saldırısında, her şehit verildiğinde TSK ve komutanlarının çok ağır ithamlarla suçlanması, itibarsızlaştırmaya yönelik çabalar da ekleniyor.

TSK’nın başarısı
Elbette her kurum gibi TSK’nın da hataları vardır.
Hiçbir kişi ve kurum hatasız değildir.
Terörle mücadele etmek de elbette kanunları çiğnemek veya kanunların dışında olmak hakkı vermez.
İhmali, hatası olanları sorumluluktan kurtarmaz.
Ancak, TSK’nın başarısını da ortadan kaldırmaz.
TSK’nın teröristle mücadelesinin nasıl yapıldığı ve hangi sonuçların alındığını dün Genelkurmay bir bilgi notuyla duyurdu.
Genelkurmay dün paylaştığı bilgilerde de görüldüğü gibi TSK, düzenli bir ordunun terör örgütüyle mücadelesi bağlamında dünya ölçülerinin üzerinde bir başarıya sahiptir. Terörle mücadelede örnek alınması bundandır.
Gördüğü iç ve dış desteğe, Kuzey Irak’taki çok lehinde olan koşullara rağmen PKK 30 yıldır amacına ulaşamamış, 80’lerin sonu, 90’ların başından beri hedeflediği bir yerleşim yerini ele geçirmeyi; kurtarılmış bölgeler oluşturmayı başaramamıştır.
Güvenlik güçlerinin başarılı mücadelesi buna olanak tanımamıştır.
TSK’nın ve polisin moralinin, PKK ile onun siyaset ve medya destekçileri tarafından kırılmaya çalışılması normaldir.
Ama Türkiye Cumhuriyeti’yle sorunlu olmayan kesimlerin bilerek veya bilmeyerek aynı işlevi görmeleri, aynı hedefe vurmaları ancak terör örgütünün ve dış destekçilerinin ekmeğine yağ sürer.
Siyaset kurumu öncelikle terörle mücadele eden güvenlik kurumlarını, dağda canını ortaya koyarak mücadele eden askerinin ve polisinin moralini düşünmelidir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)