Tuncay Özkan'ın davasında erteleme


Ergenekon davasının tutuklu sanığı Gazeteci Tuncay Özkan'ın, 14 Nisan 2007'de Ankara'da düzenlenen ''Cumhuriyet Mitingi''nde yaptığı konuşmada, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a görevinden dolayı açıkça hakaretten'' yargılandığı davada, ''kovuşturmanın ertelenmesine'' karar verildi.

Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Özkan'ın avukatı İlsu Çatak ve Başbakan Erdoğan'ın avukatı Ece Harika Akyürek katıldı.

Çatak, duruşmada söz alarak, ''3. Yargı Paketi'' olarak adlandırılan 6352 sayılı kanunun geçici 1. maddesinde, 31 Aralık 2011'e kadar basın, yayın veya her türlü düşünce açıklama yöntemiyle işlenen ve üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren suçlardan yürütülen yargılamalarda, ''kovuşturmanın ertelenmesine'' karar verileceğinin düzenlendiğini hatırlatarak, bu yönde karar verilmesini istedi.

Hakim Necati Nursal, düzenleme doğrultusunda karar verdiğini açıkladı.
İddianamede, Özkan'ın, ''Başbakan Erdoğan'a görevinden dolayı açıkça hakaret ettiği'' savunularak, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
''3. Yargı Paketi'' olarak isimlendirilen 6352 sayılı kanunun geçici 1. maddesinde, ''31 Aralık 2011'e kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adli para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren suçlar nedeniyle açılan soruşturmalarda 'kamu davasının açılmasının ertelenmesine', dava aşamasında ise 'kovuşturmanın ertelenmesine' karar verileceği'' belirtiliyor.

Maddenin devamında, ''kamu davasının açılmasının veya kovuşturmanın ertelenmesi kararının'' verilmesinden sonraki üç yıl içinde aynı mahiyette bir suç işlenmediği takdirde, ''kovuşturmaya yer olmadığı kararı'' veya ''düşme kararı'' verileceği kaydediliyor.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)