Türkiye formül arıyor


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük'e yaptığı ziyaretin ardından gerilen ilişkiler sonrasında Bağdat'tan gelen olumlu mesajlar Ankara'yı harekete geçirdi. Müsteşar Feridun Sinirlioğlu Iraklı mevkidaşını "siyasi istişarelerde bulunmak" üzere Türkiye'ye davet etti.

Son dönemde iplerin neredeyse kopma noktasına geldiği Türkiye Irak ilişkilerinin “tamir edilmesi” için formül aranıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davtuoğlu’nun Kerkük’e yaptığı ziyaretin ardından gerilen ilişkiler sonrasında Bağdat’tan gelen olumlu mesajlar Ankara’yı harekete geçirdi. İlişkilerin yeniden eski iyi haline gelmesi için Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Iraklı mevkidaşını “siyasi istişarelerde bulunmak” üzere Türkiye’ye davet etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bir süredir Türkiye ile Irak arasında gergin olan ilişkilerin daha fazla gerginleşmemesi konusunda mesaj alışverişi başladı. Bunun üzerine önce Irak Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirer’i davet ederek başta Davutoğlu’nun Kerkük ziyareti olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlar konusunda değerlendirme yaptı ve Türkiye’yle ilişkilerin düzeltilmesini istediklerini mesajını verdi. Bunun üzerine Müsteşar Sinirlioğlu Irak’ın Ankara Büyükelçisi Abdul Amir Kamil Tabikh’i Dışişleri Bakanlığı’na davet ederek bir görüşme yaptı. Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre görüşmede Sinirlioğlu, “Biz Türkiye ile Irak ilişkilerinin eski iyi günlerine dönmesini istiyoruz. Sizin de bu niyetinizin ve arzunuzun olduğunu biliyoruz” görüşünü iletti ve iki ülke arasındaki sorunları görüşmek üzere siyasi istişare mekanizması çerçevesinde Iraklı mevkidaşını Türkiye’ye davet etti.

Dışişleri Bakanlığı bu görüşmenin kamuoyu ile paylaşılmaması kararını aldı, ancak Iraklılar Türk büyükelçisi ile yaptığı görüşmeyi kamuoyu ile paylaşınca Türkiye de açıklama yaparak gelişmeyi paylaşmak durumunda kaldı. Görüşmeyi değerlendiren diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin “pozitif gündem” çerçevesinde ilişkilere yaklaştığını temasların da bu çerçevede yapılacağını dile getirdiler. Irak Dışişleri Bakanlığı’nın bu daveti kabul edip etmediği, etmesi durumunda görüşmelerin ne zaman yapılacağı ise henüz netlik kazanmadı.

İki ülke ilişkileri, Başbakan Nuri el Maliki’nin Türkiye’yi Irak’ın içişlerine karışmakla suçlaması nedeniyle gerilmiş, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Kerkük ziyareti ile bu gerginlik üst noktaya tırmanmıştı. Son olarak Türkiye’de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında idam kararının verilmesi ve Haşimi’nin iade edilmeyeceğinin açıklanması ile birlikte sıkıntı daha da artmıştı. Ardından da Irak, ülkede bundan sonra iş yapacak Türk işadamları için yaptırım uygulama kararı almıştı. Irak Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türk şirketlerinin ruhsatlarının “düzenleme ve denetim yapılması için ikinci bir emre kadar durdurduğu” belirtilmişti.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)