Türkyurdu-1'deki araştırmalar beklentilerimizi karşılıyor


KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) KKTC'de Sınırüstü köyünde bulunan Türkyurdu-1 sondaj kuyusundaki çalışmaların sonuçlarının pozitif olduğunu ve bakanlık olarak beklentilerini karşıladığını belirterek, ''Türkyurdu-1 kuyusu bizim beklentilerimize pozitif cevap vermiştir ve kendi görevini tamamlamıştır'' dedi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TPAO Doğu Akdeniz Şubesi Mukim Müdürü Ahmet Çaptuğ ile bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ''Türkyurdu-1 kuyusunda çalışmaların durduğu'' yönünde yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Türkyurdu-1'in araştırma kuyusu olduğunu, 4 bin 125 metrede, petrolün oluşmasını sağlayan kaynakkayanın varlığının tespit edildiğini ifade eden Atun, bunun da son derece önemli olduğunu belirtti.

Atun, elde edilen veriler sonrası karada ve denizde yapılacak yeni sismik araştırmalar ve Güzelyurt'ta yapılacak sondaj çalışmasının ardından asıl hedef olan denizlerdeki delme, sondajlama çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

Bakanlığı ile TPAO arasında 2 Kasım 2011 tarihinde KKTC'nin kara ve deniz alanlarında sahip olduğu ruhsat alanlarını kapsayan ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi'' imzalandığını anımsatan Atun, bu sözleşmenin 23 Kasım 2011 tarihli KKTC Resmi Gazetesi'nde yer alan Bakanlar Kurulu kararı ile onaylandığını ve TPAO'nun Sınırüstü köyünde 26 Nisan 2012'de petrol araştırma kuyusu açtığını kaydetti.

Atun, son günlerde kuyuyla ilgili çeşitli spekülasyon yapıldığını, kamuoyuna doğru bilgi vermek istediklerini belirtti.

Türkyurdu-1 kuyusunda 24 Eylül'de 4 bin 125 metreye inildiğini ve burada petrolün oluşmasını sağlayan kaynakkayanın varlığının tespit edildiğini ifade eden Atun, ''Bu arazide ve bu kuyuda elde edilen bu veriler, Kıbrıs'ta bugüne kadar yapılan çalışmalarda ortaya konmayan yeni ve özellikle de bu bölgeye ait olarak, özellikle de denizlerin hidrokarbon potansiyelinin ortaya konması açısından son derece önemlidir'' dedi.

TAPO'nun Türkyurdu-1 kuyusundan elde edilen tüm verileri ve ''log'' adını verdikleri çalışmaların raporunu inceleyip daha detaylı değerlendirme yapacağını dile getiren Atun, TAPO'ya ikinci ruhsatın 4 Temmuz 2012 tarihinde KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla Güzelyurt bölgesi için verdiklerini aktardı.

Güzleyurt'ta data toplanacak

Atun, TAPO'nun ekim ayı içinde gravite-manyetik data toplama ekibini adaya göndererek, Güzelyurt ruhsat sahasında data toplayacağını, ayrıca bu yılın aralık ayı sonuna kadar sismik ekibin de geleceğini ve hem Gazimağusa hem de Güzelyurt ruhsatlarında karada 2 boyutlu sismik çalışmaları sürdüreceğini söyledi.

Atun, ''Bu çalışmalar sonucunda Güzelyurt ruhsatı bölgesinde 2. kuyunun açılması için en uygun nokta tespiti yapılarak 2013 yılı sonu itibariyle ikinci kara sondajı programı yapılacaktır'' diye konuştu.

TAPO'ya denizlerde de ruhsat verildiğini ifade eden Atun, Türkyurdu-1 kuyusu ve Gazimağusa kara alanındaki ruhsat içinde yapılan ve yapılacak çalışmaların, KKTC'de deniz ruhsatlarında TPAO'un yürütmeyi planladığı 2 ve 3 boyutlu sismik toplama çalışmalarını değerlendirmek açısından bir veri tabanı oluşturacağını kaydetti.

Gazimağusa'da denizde sismik çalışma

Atun, buna parelel olarak bu yıl içinde sismik gemi ile Gazimağusa Körfezi'nde iki boyutlu sismik çalışmalara başlanacağını bildirdi.

Sunat Atun, KKTC tarafından TPAO'ya verilen diğer deniz ruhsatlarında iki boyutlu sismik araştırmalar yapılırken, Gazimağusa verilerinin değerlendirilerek üç boyutlu sismik araştırma yapılması gereken alanların tespit edilip, buralarda üç boyutlu sismik yapılacağını ve uygun sondaj noktasının belirleneceğini söyledi.


AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)