Umut, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde


“Bal­yoz Da­va­sı­” bit­ti, “Er­ge­ne­ko­n”, ar­dın­dan “28 Şu­bat Da­va­sı­” ge­le­cek. Hiç­bir dö­nem­de du­ruş­ma­lar, ka­rar­lar bu ka­dar tar­tış­ma­lı ol­ma­mış­tı. Sa­nık­la­rın ba­şın­dan be­ri “sah­te­” ol­du­ğu­nu öne sür­dü­ğü CD’­ler­de, Fa­tih Ca­mi­i’­nin bom­ba­lan­ma­sı ey­le­mi için gö­rev­len­di­ril­di­ği be­lir­ti­len as­ke­ri per­so­ne­lin isim­le­ri var­dı. İl­ginç­tir, isim­le­ri ya­zı­lı olan­lar be­ra­at et­ti. Oy­sa, di­ğer­le­ri ca­mi­le­ri bom­ba­la­ta­cak­la­rı ya da di­ğer id­di­alar­dan hü­küm giy­di. Bu du­rum bi­le ye­ni bir tar­tış­ma ko­nu­su ola­cak.

Hak­la­rın­da tu­tuk­la­ma ka­ra­rı ve­ri­len­ler bi­rer bi­rer tes­lim olu­yor. Ya­ni, kim­se­nin kaç­tı­ğı yok. Hep “ka­ça­cak­la­rı­” sa­nı­lan as­ker­ler­den bi­ri­si ha­riç di­ğer­le­ri kim­se­yi ya­nılt­ma­dı. Ce­za­evin­de ol­ma­yı bi­le “va­tan gö­re­vi­” ola­rak ka­bul eden­ler var.

O, Er­ge­ne­ko­n’­sa bun­lar kim?

Ma­lat­ya­’da­ki top­lan­ma böl­ge­sin­den yo­la çı­kan si­lah­sız as­ker­le­ri­mi­zin yo­lu 24 Ma­yıs 1993 ta­ri­hin­de Bin­gö­l’­e 10 ki­lo­met­re uzak­lık­ta te­rö­rist­ler ta­ra­fın­dan ke­sil­miş­ti. As­ker­le­ri­miz te­rö­rist­ler ta­ra­fın­dan araç­lar­dan in­di­ri­lip or­man­lık böl­ge­ye gö­tü­rül­dü. Te­rö­rist­ler, 33’ü as­ker ol­mak üze­re top­lam 38 ki­şi­yi öl­dür­dü.

Ba­zı ga­ze­te­ler­de, Bin­gö­l’­de 33 as­ke­ri­mi­zin “Er­ge­ne­kon Te­rör Ör­gü­tü­” ta­ra­fın­dan şe­hit edil­dik­le­ri ya­zıl­ma­ya baş­lan­dı. Bu tut­muş­tu. Ar­tık te­le­viz­yon­lar­da bu ko­nu sık­ça ko­nu­şul­ma­ya baş­lan­dı. Er­ge­ne­kon Da­va­sı baş­la­dı­ğın­da, ken­di­le­ri­ne “giz­li ta­nı­k” adı ve­ri­len­ler, Er­ge­ne­kon ör­gü­tü­nün bu ey­le­mi na­sıl yap­tı­ğı­na iliş­kin mah­ke­me­de açık­la­ma­lar yap­ma­ya baş­la­dı­lar. Ar­tık, ka­mu­oyu, 33 as­ke­rin ço­ğu as­ker­ler­den oluş­tu­ğu öne sü­rü­len Er­ge­ne­kon ör­gü­tü ta­ra­fın­dan şe­hit edil­di­ği­ne inan­dı­rıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı.

Ara­dan yıl­lar geç­ti. 18 Ey­lül 2012’ye gel­di­ği­miz­de, bu kez Ela­zığ top­lan­ma böl­ge­sin­den yo­la çı­kan ve ye­ni bir­lik­le­ri­ne git­me­ye ça­lı­şan as­ker­le­ri­mi­zin yo­lu, bu kez yi­ne Bin­göl ya­kı­nın­da ke­sil­di. Te­rö­rist­le­rin sal­dı­rı­sı so­nu­cu 10 as­ke­ri­miz şe­hit edil­di.
İl­ginç olan du­rum şu: 33 as­ke­ri­miz şe­hit edil­di­ğin­de bu­nun “Er­ge­ne­kon ör­gü­tü­nün yap­tı­ğı­nı­” ya­zan­lar, ko­nu­şan­lar, bu kez ağız­la­rı­na bu ör­gü­tü al­ma­dı­lar. On­ca yo­rum ya­pan­lar, Er­ge­ne­ko­n’­u di­lin­den dü­şür­me­yen­ler, AKP hü­kü­me­ti dö­ne­min­de ya­şa­nan ola­yı ni­çin gör­mü­yor? O ey­le­mi Er­ge­ne­kon ör­gü­tü yap­tıy­sa, pe­ki bu ey­le­mi ya­pan kim?

O da­ire­nin üye­le­ri de­ğiş­ti­ril­di

“Bal­yoz Da­va­sı­”n­da, göz­ler mah­ke­me­nin ge­rek­çe­li ka­ra­rın­da. Bel­ki 1 mil­yon say­fa­yı aşa­cak olan bel­ge­ler Yar­gı­tay 9. Ce­za Da­ire­si­’ne ge­le­cek. Bu da­ire­nin baş­kan­lı­ğı­nı, ön­ce­ki HSYK’­nın Baş­kan­ve­kil­li­ği­’ni de ya­pan Mah­mut Acar yü­rü­tü­yor­du. Aca­r’­ın emek­li­ye ay­rıl­ma­sın­dan son­ra, da­ire­nin en kı­dem­li üye­si olan Ek­rem Er­tuğ­rul baş­kan­lı­ğa se­çil­di. Üye­ler­den Ay­şe Do­ğan da 12. Dai­re Baş­kan­lı­ğı­’na se­çil­di­ği için ay­rıl­dı, ye­ni üye­ler gel­di.

Yar­gı­ta­y’­ı da, Da­nış­ta­y’­ı da tar­tış­ma­lı ha­le ge­ti­ren “top­lu ata­ma­la­r” ve o üye­le­rin blok oy kul­lan­ma­la­rı Bal­yoz Da­va­sı­’n­da ha­pis ce­za­sı­na çarp­tı­rı­lan­la­ra ve­ri­len ce­za­nın Yar­gı­tay ta­ra­fın­dan onay­la­na­ca­ğı id­di­ala­rı­na yol açı­yor. Ko­nuş­tu­ğum Yar­gı­tay 9. Ce­za Da­ire­si yet­ki­li­si, “bel­ge­le­re ve vic­dan­la­rı­na gö­re ka­rar ve­re­cek­le­ri­ne her­ke­sin inan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni­” be­lir­ti­yor.

Avu­kat­la­rın ba­zı­la­rı “Yar­gı di­zayn edil­di­ği için ve­ri­len ce­za­la­rı ona­r” gö­rü­şün­de. Bal­yo­z’­da 16 sa­nı­ğın avu­kat­lı­ğı­nı ya­pan Şu­le Naz­lı­oğ­lu, “Yar­gı­ta­y’­a gü­ven­me­ye­ce­ğim de ne­re­ye gü­ve­ne­ce­ğim?” di­yor ve “Ce­za­lar git­ti­ği gi­bi onay­la­nı­r” gö­rü­şü­ne kar­şı çı­kı­yor. Ha­va Kuv­vet­le­ri es­ki Ko­mu­ta­nı İb­ra­him Fır­tı­na­’nın avu­kat­lı­ğı­nı ya­pan emek­li Ağır Ce­za Ha­ki­mi Atil­la He­ki­moğ­lu, “Ya­pı­lan on­ca usul ha­ta­la­rı­nın Yar­gı­tay ta­ra­fın­dan gö­rü­le­ce­ği­ne­” ina­nı­yor. Avu­kat Ha­kan Tunç­kol da, “Dar­be yap­mış ol­sa­lar bi­le bu ka­dar ce­za al­ma­ma­sı ge­re­ken­le­re, olabildiğince en ağır ce­za­lar ve­ril­di. Bu­nun Yar­gı­ta­y’­dan dö­ne­ce­ğin­den umut­lu­yu­m” di­yor.

Suç­la­ma “ek­si­k”, ce­za “ta­m”

Şim­di­ye ka­dar “tu­tuk­lu sa­nı­k” de­ni­len­ler, ar­tık “hü­küm özet­li tu­tuk­lu­” ol­du­lar. Avu­kat Şu­le Naz­lı­oğ­lu, 20 yıl ha­pis ce­za­sı ve­ri­len sa­nık­lar için böy­le bir ce­za ve­ri­le­me­ye­ce­ğin­de ıs­rar­lı bir bi­çim­de şöy­le di­yor:

“Ba­zı sa­nık­la­ra ‘a­ğır­laş­tı­rıl­mış ha­pis ce­za­sı­’ ver­di­ler. Suç ta­ri­hin­de ‘a­ğır­laş­tı­rıl­mış ha­pis ce­za­sı­’ di­ye bir ce­za yok. 8 Ağus­tos 2002’de idam ce­za­sı kal­dı­rıl­dı. Ye­ri­ne mü­eb­bet ha­pis ce­za­sı ge­ti­ril­di. ‘A­ğır­laş­tı­rıl­mış mü­eb­bet ha­pis ce­za­sı­’ ise 1 Ha­zi­ran 2005’te yü­rür­lü­ğe gir­di. Suç ta­ri­hi 2002’nin so­nu 2003 yı­lı­nın Mart ayı. O ta­rih­te ‘a­ğır­laş­tı­rıl­mış mü­eb­bet ha­pis ce­za­sı­’ yok. O ne­den­le, ağır­laş­tı­rıl­mış ha­pis ce­za­sın­dan baş­la­ya­rak ce­za in­di­ri­mi­ni ona gö­re ya­pa­maz­lar. Sa­nık­la­ra ‘ek­sik kal­kış­ma­’dan TCK 61. mad­de­ye gö­re 20 yıl ha­pis ce­za­sı ve­ril­di. 20 yı­lı ve­re­mez­ler. Ne­den? Çün­kü, 61. mad­de ‘En faz­la 20 yı­la ka­da­r’ der. Mah­ke­me, 20 yıl ver­di. Oy­sa, bu ce­za ‘dar­be­ye tam te­şeb­bü­s’­ün alt sı­nı­rı­dır. İd­di­ana­me­de suç­la­ma ‘ek­sik kal­kış­ma­’, ve­ri­len ce­za ise ‘tam te­şeb­bü­s’ ol­du.”

Bal­yoz hep tar­tış­ma­lı geç­ti. Ba­ka­lım bun­dan son­ra­ki sü­reç­te ne­ler ya­şa­na­cak. Bek­le­ye­lim, gö­re­lim…


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)