'Ya dağ, ya Meclis' diyen Erdoğan'a net yanıt


BDP'li Selahattin Demirtaş, PKK'lilerle kucaklaşma fotoğrafları nedeniyle kendilerine 'Ya Kandil, ya Meclis' seçeneğini sunan Başbakan Erdoğan'a, "BDP zaten tercihini 12 Haziran'da yaptı, onun için parlamentodayız" yanıtını verdi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olmadıklarını, ancak tartışmanın sadece birkaç BDP’li milletvekili üzerinden yapılmasını “ilkesizlik” olarak gördüklerini belirten Demirtaş, “Başbakan yargıya açıkça talimat verdiğini ifade ediyor. Biz yargılanmaktan asla çekinmiyoruz, fakat AKP mahkelelerinde yargılanmayı da bir kabul etmiyoruz. Bir parti, bir partiyi mahkeme kurup yargılayamaz” görüşünü dile getirdi.

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, partisinin ekim ayında yapılacak kurultay hazırlıkları doğrultusunda, bugün milletvekilleri ve parti yönetimiyle toplantı yapacak. Partisinin yeni yasama yılına ilişkin stratejisinin de masaya yatırılacağı toplantı öncesinde, Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın partisini hedef alan açıklamaları ve bazı milletvekilleriyle ilgili fezleke hazırlığına tepki gösterdi.

Özel yetkili mahkemelerin siyasi ve “taraflı” mahkemeler olduğunu, BDP’li milletvekillerini onların “kucağına atma”nın kimseye bir şey kazandırmayacağını söyleyen Demirtaş, “Tehlikeli işler bunlar, dokunulmazlıkları kalkan milletvekillerimiz bu mahkemeler tarafından tutuklanırsa ne olacak” görüşünü dile getirdi.

PKK’nin eylemlerine yeterince tepki koymadıkları yönündeki eleştiriler üzerine de Demirtaş, “Seçiliyoruz geliyoruz, bir iradeye bir saygı duyma beklentisi oluşuyor, tabanımızda, partimizde, fakat her seçimde bir bakıyorsunuz BDP’ye karşı operasyonlar, hakaretler başlıyor. Bir defa BDP dediğimiz şey şu anda önemli ölçüde cezaevinde. Dışarda BDP çok fazla kalmadı ki. Hangi BDP ile görüşmek istiyorsun, hangi BDP sana katkı sunsun” dedi.

BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması durumunda tavırlarının ne olacağına ilişkin soru üzerine de Demirtaş, şunları söyledi:

“Zaten şu anda 8 milletvekilimiz tutuklu, Hatip Dicle’nin milletvekilliği elinden alınmış, gasp edilmiş. Bir bu kadar daha milletvekili tutuklanırsa o parlamentonun çalışmaması lazım. Biz şu kararı alırız, bu kararı alırız demiyorum; ama demokratik siyaset kanallarının bu kadar tıkalı olduğu mesajı parlamento tarafından verilmemelidir. Parlamento işlenen bir suç varsa üstünü örtsün demiyoruz, ancak siyasi düşüncesinden, faaliyetinden dolayı bir partinin milletvekilleri yargı lincine tabi tutulursa hiç kimse, o parlamento artık demokratik bir çalışma, meşru bir çalışma yürütüyor diyemez. O parlamentonun meşruiyeti zedelenir.”

Demirtaş, AKP’nin 2009’daki Kürt açılımı, Habur sürecinden; BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılma sürecine gelmesini çok büyük bir politik değişiklik olarak görmediği mesajını verdi.

Demirtaş, “Bize niye öfkeli? Kürtlerle ilgili çok olağanüstü güzel şeyler yaptığını ve Kürtlerden bunun semeresini almadığını düşünüyor. Bundan dolayı da bizim şahsımızda bütün Kürtlere öfkeli aslında” diye konuştu.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)