Yargıtay Başsavcısı derhal görevini yerine getirmelidir


CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, iktidarın Suriye politikasında anayasaya ve yasalara aykırı davrandığını ileri sürerek, ''Cumhuriyet savcılığı derhal göreve geçmelidir. Yargıtay Başsavcısı derhal görevini yerine getirmelidir'' dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, genel merkezde Suriyeli muhaliflerin kaldığı Apaydın Kampı ile Türkiye Suriye ilişkilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Apaydın Kampı'nda kaldığı ve Suriyeli muhaliflerin askeri liderlerinden olduğunu ileri sürdüğü Riyad El Esad'la çeşitli televizyon kanallarının yaptığı röportajları basın mensuplarına izleten Güneş, görüntülerle Esad'ın, Apaydın Kampı'nda ve İstanbul'da olduğunun belirlendiğini savundu.

Güneş, Esad'ın verdiği röportajlarda Suriye'deki muhaliflere askeri taktikler verdiğini ayrıca İstanbul'a da yüksek düzeyli Türk askeri yetkililerle görüşmek üzere geldiğinin kendi ifadelerinde yer aldığını ileri sürdü. Bir kadın muhalifle yapılan röportajı da gazetecilere izleten Güneş, bu kişinin de Türkiye'de Suriyeli muhaliflere askeri eğitim verildiğini anlattığını aktardı.

Güneş ayrıca Apaydın'da çekildiğini ileri sürdüğü, ellerinde silahlar bulunan Suriyeli'lerin fotoğraflarını da gösterdi. Türkiye'nin, Suriyeli muhaliflere askeri eğitim verdiğini ve bu ülkeye silah sevkıyatı yaptığı iddiasını yineleyen Güneş, şöyle konuştu: ''Bir, Türkiye'de yabancı silah gücü var. İki, Türkiye başka bir ülkede silahlı gücü her türlü destekliyor, çok açık. Üç, sakın Başbakan bu suçları örtmek için laubalilik yapıp anamuhalefet partisini Baas'çılık iftirası ile suçlamasın. Sayın Kılıçdaroğlu, Esed'le birlikte Bodrum'da tatile gitmedi. Başbakan gitti."

Güneş, örtülü ödenekteki harcamaların da son dönemde olağanüstü şekilde arttığını, bunu da kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Anayasanın 92. maddesine göre Türkiye'de yabancı silahlı kuvvetlerin bulundurulmasına izin verilecek tek yetkili kurumun TBMM olduğunu hatırlatan Güneş, ''Böyle bir izin alınmadı, ortada bir anayasal suç var'' dedi.

Bu konunun ilgili yasalarda da yer aldığını ve Türkiye içinde yabancı silahlı güçlerin bulundurulamayacağını ve bir başka devletin güvenliğini tehlikeye atacak şekilde askeri işlerine karışılamayacağını vurgulayan Güneş, şöyle konuştu: ''Açık net söylüyorum; Bizim Suriye'de istediğimiz ateşkestir, barıştır, demokrasidir, özgürlüklerin yeniden tesisidir. 'Biz bunu istemiyoruz' o nedenle de anayasaya ve ilgili yasalara göre başbakan hakkında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz hakkında, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Cumhuriyet savcılığı derhal göreve geçmelidir. Yargıtay Başsavcısı derhal görevini yerine getirmelidir. Çok açık net, anayasa ve yasalar çiğneniyor. Türkiye bunun içinde olmamalı. Türkiye Suriye'de barışı ve demokrasiyi savunmalı. Uluslararası hukuku savunmalı, Türkiye uluslararası platformda da yalnız kaldı. Halkımızı ve milletimizi uyarmak da bizim siyasal sorumluluğumuz.''

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)