Zamların arkası gelir mi?


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Zamların arkası gelir mi'' konusunun tamamen spekülasyon olduğunu belirterek, ''Çalışma vardı, yapıldı ve iki gün önce ilan edildi, bundan elde edilmesi beklenen gelirler var, bugün yeni bir çalışma söz konusu değil'' dedi.

Anadolu Ajansı'nın İstanbul'da Finans Editörlüğü bünyesinde başlattığı AA Finans Masası'na konuk olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son yapılan zamların devam edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

''Söylentilere kulak vermemek lazım. Türkiye ekonomisindeki gelişmelere göre alınması gereken kararlar günü geldiğinde alınıyor. Bu kararı almaktan imtina etmeyen rasyonel kararlar alan bir ekonomi yönetimi var. 2008 ekonomik krizinin ardından 2009 yılında krizin içerideki sektörlere etkisini analiz ettik ve sektörel etkileri kırmak adına çok önemli adımlar attık. Bu adımlar yeni vergiler koymak şeklinde değildi. İstihdamı desteklemek için kısa çalışma ödeneği gibi adımlar attık. Özel tüketim vergisi, katma değer vergisinde indirimler meydana getiren adımlar attık. O gün ekonomimiz bunları gerekli kılmıştı. Bir müddet kontrolümüzde olmak kaydıyla bütçe açıkları konusunda elimizi açık tuttuk.''

Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütçe açıkları, ekonominin soğutulması, cari açıkla mücadele konusunda atılan adımlar, ekonomik büyüme hedeflerimizin revize edilmiş olması, bütün bunlar hem vergi gelirlerinde tahminlerin altında kalınmasına yol açabilir hem de harcamaları kısmadığımıza göre o zaman bütçe açıkları konusunda bütçede öngörülmüş olan hedeflerin biraz daha ötesinde bir tablo ortaya çıkıyordu. Bu tabloyu biraz finanse etmek adına bunlar geçici bir uygulama olarak başvurduğumuz unsurlardır. Bir miktar otomotivdeki ÖTV yüzde 37'den 40'a çıkartıldı, akaryakıttaki ÖTV uzun zamandır enflasyonla mukayese edilmeyip sabit tutulan ÖTV arttırılarak, bütçe açıkları üzerindeki bu gelişmelerin olumsuz etkileri kırılmak istenmiştir. Bunların arkası gelir mi konusu yapılan spekülasyondur. Piyasanın bu spekülasyonlara kulak vermemesi gerekir. Koşullar düzelirse geriye de gelebilir. Keşke dünyada koşullar düzelse vergi politikalarımızı AB ile aynı seviye getirebilsek. Hedeflerimiz vergi reformu yaparak bazı yüksek vergileri dünyadaki emsal vergilerle aynı noktaya getirmektir. Bu konjonktürel duruma göre atılmış bir adımdır. Daha önce nasıl tersi yönde adımlar attık, vergileri indirdik, kısa çalışma ödeneği gibi farklı mekanizmaları devreye soktuysak, günü geldiğinde bu tür geçici tedbirlere de başvurulabiliyor.''


''Yeni zam söz konusu değil''

''Net olarak, yeni zam olacak mı, olmayacak mı?'' sorusu üzerine Ergün, ''Bugün itibariyle böyle bir şey yok. Çalışma vardı, yapıldı ve 2 gün önce ilan edildi. Bundan elde edilmesi beklenen birtakım gelirler var. Bu gelirler çerçevesinde çalışma tamamlanmış ve ilan edilmiştir. Yeni bir çalışma söz konusu değil'' diye konuştu.



AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)