Sizce Çağdaş Kimdir?



Sizce Çağdaş Kimdir?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, 28.01.2014 tarih, 390264 no’lu kararıyla, sadece çok programlı liseler bünyesindeki lise programı uygulayan okullardaki haftalık ders saatini 37’den 35’e indirirken, meslek liselerindekini arttırdı.

Mesleki Teknik Eğitim Müdürlüğü’nce yapılan ders saati düzenlemesine göre; İHL’den daha fazla öğrencinin üniversite sınavlarından başarılı olması istemiyle alınmış olsa gerek, 10. sınıflara 2 saat fizik, 2 saat kimya, 3 saat biyoloji ve 6 saat matematik dersi konacak.

Bu nedenle; bu okullarda 40 saat olan haftalık ders, seçmeli dersler ve meslek dersleriyle 44 saate çıktı.

Ders yoğunluğu ileri sürülerek, beden eğitimi dersleri 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı’nda 10. sınıflarda kalkacak. Bir sonraki yıl, 11. sınıflarda da kalkacak.
İmam hatip liselerinde haftada 2 saat olan ders; 1 saatlik zorunlu beden eğitimi, müzik veya resim dersi olarak işlenecek.

Ekonomik baskı altında ezilen dar gelirli aileler, çocuklarının kısa sürede meslek sahibi olup, aile bütçesine katkı sunmasını bekledikleri için bu okullara göndermektedir.

Meslek liseleri, eğitim öğretim yanında üretim yapan kurumlardır. Okulda ve sanayide uygulama yapan öğrencilerin eğlencesi, stres attıklar tek ders beden eğitimidir.

Çoklu zeka kuramlarını bünyesinde barındıran, öğrencileri grup çalışmasına yönlendiren, içine kapanıklığını aşmasına ve sosyalleşmesine yardım eden, kendine güven kazandıran dersin kaldırılmasını anlamak olası değil. Bu durum, okullarda şiddetin ve uyuşturucu kullanımının artmasına hizmet eder.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, sahalardaki şiddet olaylarını önleyecek düzenlemeleri açıklarken, dersle ilgili sorulan soruya; ‘’Beden eğitimi dersleri bugünkü haliyle hiçbir işe yaramıyor. Çağdışı bir anlayıştır ‘’ demiş.

Çağdaşlığı ya biz bilmiyoruz, ya diğer ülkeler. OECD ülkelerinde, haftada en az 6, Avrupa ülkelerinde ise 4 saat beden eğitimi dersi var. Bizde 2 saat bile çok görülerek kaldırıldı.

Beden eğitimi öğretmenleri dernekleri, alınan karar sonrası basın açıklamaları, eğitim sendikaları ise kararın iptali istemli davalar açtı.

İzmir Beden Eğitimi Derneği Başkanı Ali İstanbulluoğlu, yaptığı basın açıklamasında ülkemizde yaşanan tersliklerden birine işaret ediyor. İstanbulluoğlu, ‘’ Sağlık Bakanlığı, ‘Obezite ile Mücadele’ adı altında reklam filmlerine para ayırırken, beden eğitimi dersleri kalkıyor’’ dedi.

Genel Merkezi İzmir’de olan, Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği Federasyonu Başkanı Hüseyin Kibar ile Eğitim İş 3 no’lu Şube’nin açılış kokteylinde birlikteydik. Öğretmenlerin durumdan duyduğu rahatsızlıktan söz etti.

Bu uygulama sonucu, önümüzdeki yıl pek çok öğretmen norm fazlası duruma düşecek. Görev yaptıkları ilde fazlalık olursa il dışına tayin edilecek. Emekliliğini çalıştığı ilde geçirmeye karar vererek düzenini kurmuş, çocuklarını istedikleri okullara yerleştirmiş öğretmenlerin, ailelerinden kopmaları söz konusu.

Pek çok beden eğitimi öğretmeni, yaşayacaklarının farkında değil gibi. Derneklerin yaptığı basın açıklamalarına katılım oldukça düşük. Aynı durum Norm Kadro Yönetmeliği çıkmadan önce yaşandı. Öğretmenler yıllarca çalıştıkları okullarda norm kadro fazlası duruma düşüp, tayin edildikleri zaman, feryat, figan etmeye başladı.
Bu karar, yıllardır atama bekleyen ve yeni mezun öğretmenlerin atanma umutlarını söndürecektir.

İşin daha da kötüsü; hayatını baharındaki Gamze Filiz Aslan’ın intiharı ile sayıları 39’u bulan, daha nice gencimizin, yaşamına son verme haberlerine tanık olacağız.
Çağdaş olmak, bilimi yapacağımız işlerde kullanmadan, ben yaptım oldu mantığı ile hareket edip, onulmaz yaralar açıldıktan sonra, uygulamadan geri dönmek değildir.
Yetkililer kararları; konunun tarafı akademisyenlerin, eğitimcilerin ve dernek ve sendikalarının görüşlerini alarak vermelidir. Kararı tekrar gözden geçirmek için henüz geç değil.

Osman Gazi Oktay
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi başkanı

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)