Gençler Gelecektir!


Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Ali Demir, 2014 Yılı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı Soruları’nın %20’sinin açıklanacağını duyurması ardından, öğrenci ve veli tepkisi ortaya çıkmış, öğrenci üzerindeki olumsuz etkileri, pek çok kurum ve kişi tarafından dile getirilmişti.

YGS sonuçları, sınavın ardından 1 hafta geçmeden açıklandı. Sınav sonuçlarının ardından itiraz süresi olan 15 gün dolmadan 2000’in üzerinde aday sınav sonuçlarına itiraz etti.

Basında çıkan haberlere göre; matematikten 21 neti olan öğrenciye 170, sorularına yanıt vermediği Sosyal Bilimler testinden de puan verilmiş.

İlk belirlemede 390 puan alan, ama daha fazla puan alması gerektiğini düşünerek sonuca itiraz eden bir öğrencinin puanı da 300’e düşürülmüş.

Her iki örnek te sınav sonuçlarının doğru hesaplanmadığını göstermektedir. Birine yanıtlamadığı testten puan verilmiş, diğerinin de sonuca niye itiraz ettin dercesine puanı düşürülmüştür.

Ali Demir YGS öncesi yaptığı açıklamada, soruların %20’sinin açıklanacağını, isteyen öğrencinin sınav kağıtlarını görebileceğini söyledi.

Puanların açıklanması sonrası, ÖSYM’nin sitesine girenler, sadece yanıtların olduğu optik kağıtları görebildi.

ÖSYM’nin doğru kabul ettiği yanıtları bilmeden, soruları olmayan, sadece kendi işaretlediği şıkları görebilen öğrencilerin, doğru puan hesaplayabilmesi olası değildir.

Kendilerinin hesapladığı 390 puanın, itiraz sonrası 300’e düşürülmesini anlamak ise mümkün değildir. Hangi veriye göre 390 verdiniz ve ne değişti de puan 300’e düştü?
ÖSYM 500 tam puan alan adayların isimlerini açıklamama kararı aldı. Adayların iznini aldıktan sonra açıklama gibi bir gerekçe ileri sürüyor.

İlk bakıldığında, haklı ve masum bir gerekçe gibi gözükebilir. Siz benim kötü niyetime verin(!) Hak etmediği halde tam puan alan öğrenci, sizce isminin açıklanmasını ister mi?

Şunu da unutmamak gerekir ki; son zamanlarda iptal edilen sınavlarda tam puan alan adayların, eş, dost, akraba ve aynı dershaneden olmasının dikkat çekmesiyle, soruların sızdırıldığı tespit edildi.

Diyarbakır, Eskişehir, Karabük, Kayseri, Mersin, Uşak ve İstanbul’da binlerce öğrenci, YGS’yi protesto eden basın açıklaması yaptı.

CHP, yeni çıkartılan ÖSYM Yasası’nı, Anayasa ile YÖK’e verilmiş olan yüksek öğretimi düzenleme hakkı; ‘’Başkanlık, bu kanunla ve diğer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır’’ hükmüne aykırı olduğunu, yeni çıkartılan yasayla ÖSYM başkanının, Bakan, Başbakan Ve Cumhurbaşkanı imzasıyla atanarak, YÖK’ten bağımsız bir konuma dönüştürüldüğünü ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

ÖSYM izlediği yanlış politikaları terk ederek, ülkemizin geleceği olan gençlerimizin ruh sağlığını bozmaktan vazgeçmelidir.

Gençlerimiz, doğayı insanlık yararına dönüştürebilecek bilgi yerine; iyi bir üniversite kazanmasını sağlayacak bilgi yüklemesiyle karşı karşıyadır.
O dershaneden bu dershaneye koşarak, çocukluk ve gençliğini yaşayamaz duruma getirildi.
Yapılan zulme, hep birlikte dur demeliyiz. Yarın çok geç olabilir.


Osman Gazi Oktay
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)