Türkiye'de yoksulluk arttı


OECD’ye göre yoksulluk Türkiye ve Macaristan’da yüzde 2 ile yüzde 4 arasında artış gösterdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkelerde göreli yoksulluğun 2007-2011 arasında genel olarak değişmediğini ancak özellikle Türkiye ve Macaristan’da yüzde 2 ile yüzde 4 arasında arttığını bildirdi.

Nüfusun yüzde 19.2’sinin göreli gelir yoksulluğu içinde bulunduğu Türkiye, bu sonuca göre OECD’de üçüncü konumda yer alıyor. Türkiye’den daha kötü durumdaki İsrail’de nüfusun yüzde 20.9’u, Meksika’da nüfusun yüzde 21.4’ü göreli gelir yoksulluğuna sahip. OECD’nin üye ülkelerde 2011’in gelir dağılım durumunu ortaya koyan Gelir Dağılımı Veri Tabanı güncellemesi yayınlandı. ANKA’nın derlediği bilgilere göre, göreli gelir yoksulluğu, geliri ülkedeki medyan ücretin, yani nüfus sıralandığında en ortadaki kişinin gelirinin yüzde 50’sinden azına sahip bireylerin oranı anlamına geliyor. Rapordaki bulgular şöyle:

* Zengin-yoksul arasındaki en büyük uçurum, Türkiye, Meksika, Şili ve ABD’de. Zengin-yoksul ayrımının en az olduğu ülkeler Danimarka, Slovenya, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti.

* Hanehalkı reel harcanabilir gelir arka arkaya dördüncü yılda durgun vaziyette. OECD genelinde en yoksul yüzde 10’un geliri 2007-2011 arası yüzde 1.6 azaldı.

* Kriz öncesi yoksulluk eşiği reel rakamlarla sabit alındığında yoksulluk, 2007’den bu yana, düşük gelirli hanelerin krizden önceki 20 yıl boyunca elde ettikleri kazanımın büyük bölümünü silerek birçok ülkede arttı. 2005’te yaygın reel medyan gelirin yarısından daha az gelire sahip kişilerin payı ise örneğin Yunanistan’da yüzde 15, İrlanda ve İspanya’da yüzde 8 arttı.

Raporda küresel krizden çıkılırken vergi ve transferler öncesi gelir ele alındığında OECD’de eşitsizliğin öncekinden daha fazla olduğu belirtildi. Vergi ve transferlerin, hanehalklarının harcanabilir gelir eşitsizliğinde göreli küçük değişiklikler yaparak büyük bölümünü tamponladığı bildirildi. Ancak birçok ülkede toparlanmadaki zayıflık karşısında en yoksul yüzde 10’un geliri azalmaya devam etti ya da en yüksek yüzde 10’un gelir artışından daha az arttı.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)