Atatürk’ün Doğduğu Evdeyiz!

Balkan turu, Kavala’dan sonra Selanik’le devam etti. Selanik’te Türkler için 2 büyük değer doğmuştur. Birincisi Türk ulusunun büyük önderi Atatürk. İkincisi Türk şiirinin büyük ustası Nazım Hikmet.

Büyük bir heyacanla otobüsümüzden inerek Atamızın doğduğu eve yöneldik.

Restarasyonu 2 yıl önce tamamlanan evde, hayal kırıklığı yaşadık. Bina güzel bir işçilikle hoş bir görünüme kavuşmuş, fakat; boş odalara konan spotlar, ses ve görüntü aletleriyle ev sanki gösteri salonuna dönüştürülmüştü.

Düzenleme öncesi Atatürk’ün kullandığı eşyalarında sergilendiği evde, tadilatın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen eşyaların getirilmemesi ve nerede olduğu konusunda görevliler bilgi sahibi olmaması ziyaretçileri şaşırttı.

Köy enstitüleri geleneği ile yetişmiş emekli öğretmen Hüseyin Koyuncu, tepkisini TBMM, CHP ve Genelkurmay Başkanlıklarına, tura katılanların imzasıyla bir dilekçe yazılması şeklinde gösterdi.

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nde ATO’nun yaptırdığı benzer evde sergilenen eşyaların, doğduğu evdekinden daha zengin olması burukluk yarattı.

Alınan öğle yemeği ardından, Yunanistan’ın en büyük katedrali olan Aya Dimitros ziyaret edildi.

Tura katılanlar, katedralde düzenlenen ayini seyretme fırsatı yakaladı. Selanik’in İzmir’i andıran sahiline, sağlı sollu aynı mimari tarzda yapılmış binalar arasından ulaşıldı.

Meydanda bir heykel ve Konak Meydanı’nda olduğu gibi güvercinler vardı. Sahilin sağ tarafında Konak Pier’e benzer bir bina, sol tarafta göz alabildiğine sahil devam ediyor.

Selanik’teki otele yerleşmenin ardından, akşam saat 22.00’de rehberimiz Osman Osman, kaptanımız Gökmen Car ve bazı konuklar, sahildeki Rum lokantasında uzo içerek, çalınan şarkıları dinledi ve oyunlar oynadı.







Haber ve fotoğraf ; Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)