Brezilya-Türkiye


Yedi farkı bul desen aralarındaki, bulamazsın mümkün değil!

Mesela bak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün “Daha İyi Yaşam” raporuna; ikisi de en sonda. Listenin sonunda altlı üstlü komşu olmuşlar!

Bak Birleşmiş Milletler’in “İnsani Yaşam İndeksi” sıralamasına; biri 85. diğeri 90. sırada! Keza milli gelir desen aynı; biri 54. diğeri 62. sırada!

Gelir eşitsizliğinde Brezilya önde gibi gözükse de Türkiye yolsuzluk performansıyla öne geçmiş vaziyette…

 Brezilya ise yolsuzlukta yediği farkı 2014 Dünya Kupası Finalleri’ne 3,5 milyar avro, 2016 Rio Olimpiyatları’na da 2,5 miyar dolar harcayarak kapatmış durumda… İki ülke de refah devleti olma yolunda 3. dünya ülkeleriyle kıyasıya rekabet içinde!

İki halkta sosyal adaletsizlikten, yoksulluktan, eğitim problemlerinden tükenmiş durumda! İki halkta 2013’ü meydanlarda geçirdi tabi haliyle… Birinde toplu taşıma zamları oldu kıvılcım, diğerindeyse şirin bir park.-ki burada Marx’ın “İnsanları yaşamlarını değiştirmeye iten şey, gelecekteki daha iyi yaşam koşulları değil günün ağır koşullarına verilen tepkidir.” sözünü hatırlatmak gerekir- Halkların birinin dilinde “not football, need food!” sloganları vardı, diğerinde “Her yer GEZİ, her yer direniş!”.

Yoksulluktan, işsizlikten, adaletsizlikten ayaklanan cesur çocukları vurmakta da kafa kafayaydı keza iki devlette! Brezilya’da “Santiago Ilidio Andrade” oldu sonsuzluğun adı, Türkiye’de “Ali İsmail, Berkin Elvan…”

Onlar uyudular belki ama “Halklar Uyandı!” her iki yurtta da. Her iki yurtta da aynı korku, halkını satanın korkusu! Her iki yurtta da yıkılmakta “Sırça Köşkler”, zafer yakın her iki yurtta da!

Diller farklı, sloganlar farklı, coğrafyalar farklı ama acılar aynı! Açlık aynı açlık, polis kurşunuyla ölüm aynı ölüm, hırsızlar bildiğimiz hırsızlar, isyan her yerde aynı!..

Demem o ki; GEZİ’ de yanan ateş RİO’ da yananla aynı! ATEŞİ YAKAN DA AYNI ATEŞTE YANACAK OLAN DA AYNI!

M.Yavuz

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Halk, ayagina terligi zor buluyormus. Kime ne, bana ne? Benim ayagimdaki ayakkabi da eskidi iste ama giyilebiliyor. Olsun ben yine de alacagim. Insan icine oyle cikamam. Aaa pardon ortalikta insan mi var? Ozur

    YanıtlaSil
Yorum Gönder