Eleni’nin Atatürk’e olan Aşkı


Sabah Yunanistan’ı terk eden grup, Makedonya sınırları içerisinde olan, Atatürk’ün Askeri İdadi’yi okuduğu ve Osmanlı ordusunun Rumeli’deki önemli bir merkezi olan Manastır’a ulaştı.

Manastır, Üsküp’ten sonra Makedonya’nın 2. büyük şehri. Ülkenin nüfusu 2 milyon 100 bindir. 8 il 81 ilçeden oluşur. Halkın %25’i Arnavut, %6’sı Türk, geri kalan Makedon’dur.

Manastır’da grubu, Yugoslavya’nın dağılmasıyla oluşan ülkelerde ve Arnavutluk’ta rehberlik edecek olan, Makedonya’da yaşayan Türklerden Ercan Elez karşıladı.

Atatürk’ün 1896’da girip 1899 yılında bitirdiği, bugün Atatürk Müzesi olarak kullanılan Manastır Askeri İdadisi ziyaret edildi. İdadi önünde grup birlikte poz verdi.

Osmanlı döneminde askeri kışla olarak kullanılan alanda diğer binalar yıkılmış, sadece müze binası ayakta kalmıştı.

Bir kısmı Makedonya müzesi olarak kullanılan binada, Makedon kültürü hakkında geniş bilgi sahibi olmamızı sağlayacak buluntular sergilenmekte.

Müzeden Manastır Orduevi’ne geçildi. Osmanlı döneminde en büyük ordu güçleri burada bulundurulduğundan; 1911 yılında inşa edilen bina, diğer ülkelerin pek çok temsilcisini konuk etmiş.

Rehberimiz, Atatürk’ün çarşıya çıkışlarını balkondan izleyen Eleni’nin çarşı içindeki evini gösterdi.

Eleni, Manastır’ın musevi kökenli ordu komutanının kızıdır. Evleri çarşı merkezindedir. Manastır Askeri İdadisi’nde öğrenciyken Atatürk’le tanışmışlar, O’na aşık olmuştur. Ailesi Atatürk’le evlenmesine karşı çıkmış; bu nedenle yaşamı boyunca evlenmemiştir. Eleni’nin Atatürk’e yazdığı mektubu Işıl Soğukpınar Atatürk Müzesi’nde seslendirdi.

''Çok seneler geçti, ben halen her gün senden haber bekliyorum. Herhangi bir zamanda mektubumu alırsan, beni hatırla. Kağıttaki gözyaşlarımı görebileceksin. Yıllar ve olaylar geçiyor, seninle ilgili çok şeyler konuşuluyor. Mektubumu okurken, başka kadını seviyorsan, mektubumu yırt.

Manastırlı Eleni Karinte, bir gün tanıdığı ve aşık olduğu adama bütün ömrünü harcamıştır. Benim seni sevdiğim kadar, o kadını o kadar çok seviyorsan, kendisine hiçbir şey söyleme, senin kadar mutlu olmasını diliyorum. Fakat, balkondaki kızı hatırlıyorsan ve başkasını sevmiyorsan, seni beklediğimi ve ömrüm boyunca bekleyeceğimi bilmeni istiyorum.

Döneceğini, beni unutmayacağını biliyorum. Babam vefat etti. Beni senden ayırdığından tam bir yıl geçti, beni eve kapattı ve bir ay çıkmama izin vermedi. Ağladım, biliyorum ki tüm kilitleri ve hapisleri boşuna harcadı.
Beni evlendirecekleri adamı sadece bir kez gördüm ve kendisi bana onu sevebileceğimi söyledi. Ben kendisine, 'Hayır, ben sadece ilk aşkımı seviyorum' dedim. Babam beni hiç bir zaman affetmedi ve ben de kendisini affetmedim. O zamanlardaki gibi artık genç ve güzel değilim.

Ebediyen seni seven ve seni bekleyen, Eleni Karinte'n.''

Özgürlük aşığı Milas Ortaokulu’ndan Türkçe öğretmenim Mehmet Emin Berber, Manastır Özgürlük Anıtı önünde poz verdi.

Bir grup konuk, kendileri için hazırlanmış kaşar peynirli Manastır köftesi yedi. İleride Manastır’a gitmeyi düşünenlere önerilir.

Ulusal Eğitim üyeleri ve dostları, Gökmen Car kaptanlığında Karadeveci’ye ait otobüsle, Balkan turunun bir sonraki durağı Makedonya’nın turizm merkezi olan Ohrid’e hareket etti.






Haber : Osman Gazi OKTAY
Fotoğraflar : Mehmet Emin Berber

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)