Montenegro (Karadağ)


Nüfusu; % 44.9 Karadağlı, % 28.2 Sırp, % 8.6 Boşnak, % 4.1 Arnavut, % 3.3 Müslüman ve % 0.02 Türk (Son nüfus sayımında kendilerini böyle açıklamışlar.) olmak üzere, 800 bin kişiden oluşmaktadır.

Karadağ’ın ilk halkı Arnavutlardan oluşmuştur. MS 7. yüzyılda İmparator Heraklius zamanında Sırplar yerleşir.

Bir süre Venedik Cumhuriyeti’ne bağlı kalan Karadağ, 1. Murat, 1. Beyazıd ve Fatih Sultan Mehmet döneminde, Osmanlı ordusuyla karşılaşır. Fatih, Karadağ’a özerklik tanır. 1879 yılında da Osmanlı’dan kopar.

Yugoslavya’nın parçalanması sonrası, Sırpların zorlamasıyla Yeni Yugoslavya’ya katılır. 2003 yılında Karadağlıların çabalarıyla Sırbistan- Karabağ Federasyonu oluşur. 21 Mayıs 2006’da yapılan referandumda halkın %55.5’inin istemi üzerine; 3 Haziran 2006’da Karadağ, bağımsızlığını ilan eder.

Karadağ’ın en büyük liman şehri olan Bar’dan İtalya’nın Bari şehrine gitmek mümkündür. En büyük gelirini turizmden elde eder.

Yoldan Sveti Stefan Adası’nı görüp fotoğrafını çektikten sonra Adriyatik sahillerinin hatta Balkanların en eski yerleşimlerinden biri olan sahil kasabası Budva’ya ulaşıldı.
Budva’ya güzellik katan; yarımadada hemen deniz kenarından başlayan surları, dar sokaklarıyla eski şehir merkezidir.

Yarımadanın eskiden ada olduğu söylenir. Söylenceye göre ; Yunan Teb şehri sürgünü Kahraman Cadmos, burayı karısı Harmonia için sığınacak bir yer olarak inşa ettirtmiş.
Surlar, 15. yüzyılda Osmanlı saldırılarından korunmak için yapılmıştır.
Budva eski şehir merkezi, daracık sokakları, muhteşem mimarisi olan kilise, ev ve dükkanlardan oluşur.

Eski şehirdeki sur ve binalar, 1979 depremi sonrası yeniden aslına uygun olarak düzenlenmiştir.

Doğal bir liman olan Kotor, 4. zamanda denizlerin yükselip, vadilerin suyla dolmasıyla oluşmuştur. Adriyatik Denizi kıyısında dar boğazlarla birbirine bağlanan 4 koydan oluşur.Unesco’nun Dünya Mirası listesindedir.

Kotor’dan binilen feribot, 10 dakika sonra Biela’ya ulaştı. Karadağ ve Hırvatistan sınır kapıları geçilerek, Dubrovnik’e ulaştık.







Haber ve fotoğraf : Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)