Otoriterliğe karşı çıkmak için aday oldum


Gazetelerin yayın yönetmenleriyle sohbet toplantısı yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, “Otoriterliğe karşı çıkmak için aday oldum” dedi

Gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da sohbet toplantısı düzenleyen Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP ve CHP’nin cumhurbaşkanlığı önerisini “vatani görev” olarak kabul ettiğini söyledi. Toplumun yeni bir ses ve yeni bir tavra ihtiyacı olduğunu, yurt gezilerinde bu talebin en çok kadınlardan ve gençlerden geldiğini gördüğünü belirtti. Türkiye’de iktidarın kimsenin tekelinde olmadığını kaydeden İhsanoğlu, isim vermeden Başbakan Erdoğan’ı eleştirerek şöyle dedi: “Otoriterliğe karşı çıkmak için teklife evet dedim. Yasamayı elinde tutan hükümet, yargıyı da büyük oranda baskı altına aldı. Kendi konumunu güçlendirmek için sürekli yasa çıkardı veya değiştirdi. Bir devlet başkanlığı kaldı... Bunu da aynı sisteme bağladığınız zaman bunun adı demokrasi olmaz. Türkiye’de rejimin değiştirilmek isteniyor. Biz üniter devlet olarak devam etmek istiyoruz. Federal sistem olmak istemiyoruz.”

Halk da endişeli
ABD’de Erdoğan’ın giderek otoriterliğe kaydığı yolundaki tespitlere katıldığını ifade eden İhsanoğlu, “Bu aslında içerinden, Türkiye’de halkın endişelerinden kaynaklanmaktadır” diye konuştu. Dinin siyasete, siyasetin de dine karışmaması gerektiğini yineleyen İhsanoğlu, Tayyip Erdoğan’ın, “İsrail için niçin sesini çıkarmıyor?” eleştirisine şu yanıtı verdi: “Çok şaşırıyorum. Geçenlerde internette Numan Kurtulmuş’un bir yazısını okudum. OECD’de İsrail’in üyeliğine vetosunu bu hükümetin kaldırdığını belirterek eleştiriyordu. Aynı eleştirel tutum atom enerjisi konusunda da gösteriliyor. Şimdi beni İsrail’i eleştirmemekle suçluyorlar. Gladstone Raporu’nu çıkaran adam benim. Bu, Richard Goldstone tarafından hazırlanan ve Gazze Savaşı’nı özetleyen rapordur. İsrail’in dünyanın gözü önünde Gazze’ye saldırdığı ve yasaklanmış silahları kullandığı BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından da tespit edildi.”

Köylerden taşınıyor
MHP ve CHP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, ramazanda miting yapmanın vatandaşa eziyet verdiğini, devletin bütün imkanlarının kullanılarak miting yapıldığını, halka harcırah verilerek oruçlu oruçlu köylerden araçlarla mitinge taşındığını da kaydetti. Çatı aday İhsanoğlu, bir cumhurbaşkanında olması gereken özellikleri de şöyle sıraladı: “Tepede kavga yapmayacak, devletin başında fırtınalar estirmeyecek, kendi siyasi hedeflerinin peşinde koşmayacak, siyasetin üstünde ve hakem olacak.” Adının açıklandığı gün yüzde 30 olan tanılırlık oranın yüzde 77’ye çıktığını vurgulayan İhsanoğlu, aradaki farkın 2- 3 puana kadar indiğini söyledi. Karalama, iftiralara her zamanki gibi yanıt vermeyeceğini kaydeden Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 60’la kazanacağı iddiasında bulundu.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)