Üreticiye bir darbe de Davutoğlu'ndan


Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık koltuğuna oturan Davutoğlu ve hükümetinin ilk icraatı elektrik dağıtım şirketlerinin tahsildarlığını yapmak oldu. Dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, elektrik borcu olan çiftçilerin bu borçları, alacakları tarım desteklemelerinden mahsup edilecek

Borç içindeki üreticiye AKP'den bir darbe daha geldi. Bakanlar Kurulu kararına göre; tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilerin, borçlarını 15 Eylül 2014'e kadar ödememeleri durumunda, tarımsal destekleme ödemeleri, bu elektrik borçlarına mahsup edilebilecek. Dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu karar uyarınca, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılmayacak. Söz konusu elektrik borcu bulunan çiftçilerin bu borçlarını 15 Eylül 2014'e kadar ödememeleri durumunda, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri, bu elektrik borçlarına mahsup edilebilecek. Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye bir destekleme ödemesi alacağı kalırsa bu tutar da çiftçilere ödenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Davutoğlu'nun imzasıyla Dünkü Resmi Gazete yayımlanan bu kararda yeni kurulan 62. Hükümetin imzası var. ''2014 Yılında Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ın yürürlüğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 29/8/2014 tarihli ve 12092 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/8/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır'' ibaresinden de anlaşılacağı üzere 29 Ağustos itibarıyla açıklanan Davutoğlu hükümetinin ilk icraatı çiftçiye karşı oldu. Kararın altında Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan sıfatıyla, Tayyip Erdoğan'ın da Cumhurbaşkanı sıfatıyla imzası yer aldı.

ŞİRKETLERİN TAHSİLDARI OLDU

Hatırlanacağı üzere Bakanlar Kurulu bu yılın 9 Mart'ta; tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar, 2014'te yapılması gereken tarımsal destekleme bedelinin ödenmemesi kararını almıştı. O tarihten sonra özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'li çifçiler başta olmak üzere birçok ülke üreticiler alınan kararı protesto etmişlerdi. Konuya ilişkin açıklama yapan muhalefet milletvekilleri de; AKP'nin özelliştirme yoluyla yandaşlarına sattığı elektrik dağıtım şirketlerinin tahsildarlığına soyunduğu eleştirilerinde bulunmuşlardı.

DONDURMA KALKACAK AMA...

9 Mart'taki karardan sonra özellikle Diyarbakır merkezli bir elektrik dağıtım şirketi bu bölgede çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tüm üreticilerin borçları olduğu gerekçesiyle desteklemelerinin dondurulması kararını aldırmıştı. Bakanlar Kurulu'nun yeni kararı uyarınca ise, 15 Eylül'e kadar söz konusu borçların ödenmemesi ve ya belge sunulmaması durumunda çiftçinin destek alacağından elektik borcu mahsup edilerek şirketin banka hesabına aktarılacak. Kalan tutar ise hiçbir engelleme olmaksızın üreticiye ödenecek. Eğer, çiftçinin destek alacağı borcunu karşılamazsa kalan tutar önümüzdeki yıl için alacağından mahsup edilecek. Yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre; önceki kararda çiftçilerin borçları olmadığına ilişkin beyanda bulunmaları gerekirken, artık alacağı olan şirket ''alacağım var'' şeklinde resmi beyanda bulunmak zorunda.

ZİRAATÇILAR DERNEĞİ: YANLIŞ BİR KARAR

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararına ilişkin konuştuğumuz Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, kararının yanlış olduğunu söyledi. Çiftçilerin borçlarının destekleme alacaklarından mahsup edilmesi yerine, bu borçların yapılandırılması gerektiğini ifade eden Yetkin, buna başka türlü bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. Adana Ziraat Mühendisleri Odası'nın eski başkanı ve onur kurulu üyesi Şahit Yeter de, çiftçilerin çok büyük maliyetlerle üretim yaptıklarını belirterek, verilen desteklerin zaten üreticinden alınan ÖTV, KDV'yi karşılamadığını ifade etti. Alınan karara ilişkin de; AKP'nin bugüne kadar uyguladığı politikalarla tarıma üvey evlat muamelesi yaptığını anlatan Yeter, bu yüzden terk edilen tarım arazilerinin Adana'nın toprakbüyüklüğünün iki katına ulaştığını aktardı.

'HÜKÜMET ŞİRKETİN TAHSİLDARLIĞINI YAPMAMALI'

Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya'daki üreticiler de karardan rahatsız. Diğer illerde olduğu gibi Konyalı çiftçilerinde elektrik borçlarını ödeme konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, ''Bu konuda yaptığımız açıklamalarda şunu dile getirdik; hükümet, çiftçiden alacağı olan şirketlerin tahsildarlığını yapmamalıdır. Çiftçinin yanında olmalıdır. Konya'nın yüzde 97'si borçlarını ödüyor fakat, ödeyememe durumunda olan üreticilerimiz var. Sorunlar yaşanıyor. Burada hükümet şirket adına bu alacakları tahsil etmek yerine üreticinin elektrik borcunu yapılandırmalıdır. Çünkü, çiftçinin bu borçları ödeyebilecek durumu yok'' dedi.

'ÇİFTÇİ ELEKTRİĞİ PAHALIYA KULLANIYOR'

Bakanlar Kurulu'nun Mart ayındaki kararına ve elektrik dağıtım şirketinin yaptığı elektrik kesintilerine karşı en çok eylemin gerçekleştirildiği illerden Şanlıurfa'da, Ticaret ve Sanayi Odası'da çiftçilere sahip çıkmıştı. Alınan yeni kararı nasıl karşıladıklarını Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin'e sorduğumuzda, ilk tepkisi her şeyden önce çiftçinin kullandığı elektriğin ucuzlatılması gerektiği şeklinde oldu. Bölgede pamuk üretimi yapıldığını anlatan Başkan Ertekin, ''ABD'de kendi trafosundan elektrik alan üretici 3.5-4 cent ödüyor. Biz ise 14 cent ödüyoruz. Çiftçi elektriği pahalıya kullanıyor. Yapılan çok yanlış bir şey. Fiyatların ucuzlatılmasını istiyoruz. Bu fiyatlardan zaten borç ödenemez. Bir sefer ödense, tekrar ödenemez hale gelir'' diye konuştu. ERDOĞAN, 'ANANI DA AL GİT' DEMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere Cunhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Tayyip Erdoğan, 2006 yılının Şubat ayında Mersin'de, kendisine ''2 yıldır anamız ağladı'' sözleriyle dert yanan bir çiftçiye ''Hadi ananı al git buradan'' şeklinde cevap vermişti. Mustafa Kemal Öncel adlı üretici daha sonra Erdoğan'ın korumalarınca darp edildiğini basına açıklamıştı.

Aydınlık
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)