Tunus’ta laikler favori İhvancı Ennahda adaysız



AKP’yi rehber edindiğini söyleyen İhvancı Ennahda, genel seçimlerden sonra ikinci bir darbe almamak için cumhurbaşkanı adayı gösteremedi. Ennahda böylece koalisyon ortağı olmanın yolunu arıyor

Tunus halkı 26 Ekim genel seçimlerinden sonra önümüzdeki hafta, 23 Kasım Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu için sandık başına gidecek. Birinci turda adaylandan birinin yüzde 50’nin üzerinde oy almaması durumunda, en çok oyu alan iki aday 25 Aralık’ta ikinci turda yarışacak.

1 Kasım’da başlayan seçim kampanyasında öne çıkan iki gelişmeyi değerlendirelim: birincisi, seçime katılan 27 aday içinde, genel seçimlerin galibi laik ittifak Tunus’un Sesi (Nida Tunus) partisinin adayı Bacı Kaid es Sebsi’nin seçimin favorisi olarak görülmesi. Es Sebsi’nin favori olmakla birlikte birinci turda seçilme şansı zayıf bir ihtimal; bunun nedeni seçime çok adayın katılması. Dolayısıyla, ufukta 25 Aralık’ta yapılacak ikinci tur görünüyor. Kesin olan El Sebsi’nin ikinci tura kalacak en güçlü aday olması. Es Sebsi’nin seçim kampanyasına geçmeden, haftanın diğer önemli gelişmesine değinelim.

İHVAN ADAY ÇIKARAMADI
İkinci önemli gelişme, genel seçimlerde laik kamptan büyük darbe yiyen ve seçimlerin ikincisi olan İhvancı (Müslüman Kardeşler) Ennahda partisinin, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday göstermemesi. Bunun da ötesinde, Ennahda hareketinin seçmenlerini serbest bırakması ve herhangi bir adaya oy verme çağırısı yapmaması. Müslüman Kardeşler’in bölgede ard arda darbe yemesi ve özellikle Mısır’da Mursi’nin kaybetmesi ve örgütünün terörist ilan edilmesi ve tutuklanmaları, Tunus İhvanı’nı daha temkinli olmaya itti.

Ennahda’nın lideri Raşid Gannuşi, kaybedeceği bir seçime girmek istemiyor. İkinci bir yenilginin hareketin sonu olacağını biliyor. Gannuşi, kazandığı mevzileri koruma peşinde. Meclis’te 69 milletvekiliyle ikinci parti konumunda olan Ennahda, iktidara ortak olmanın hesaplarını yapıyor. Nida Tunus’un hükümeti kurma çoğunluğunu elde etmemesinden dolayı bir koalisyon hükümeti gündemde. Gerek Batı gerekse Tunus patron sendikası UTICA, istikrar ve barış ortamının yaratılması için yani bir ulusal birlik hükümeti için Nida Tunus ve Ennahda arasında bir koalisyon kurmalarından yana. Gannuşi bunun pususunda; seçim öncesi pazarlıklar da bu yönde.

BURGİBA’NIN YÜKSELİŞİ
Ennahda’nın hiç bir adaya açıktan destek çağırısı yapmasa da seçmenlerinin eski iktidar ortakları Cumhuriyet için Kongre partisinin lideri ve şimdiki Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki ve sosyal demokrat Ettakatol partisi lideri ve Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer’e destek verecekleri yönünde.

Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası, Ocak 2015’te gündeme gelecek hükümet kurma konusuyla içiçe yürüyor. Buna paralel olarak pazarlıklar, görüşmeler ve açıklamalar yapılıyor. Nida Tunus’un önünde iki seçenek var: ya Ennahda ya da laik ve sol partilerle koalisyon yapmak. Es Sebsi, ne kadar, İslamcılardan ziyade laik kesimle koalisyondan yana olduğunu açıklasa da, her iki seçenek de masada.
Sol kesimin adayı genel seçimlerde dördüncü olan Halk Cephesi’nin lideri Hamma Hammami. Hammami, kurulacak hükümetin biçiminden ziyade programının önemli olduğunu, programın Tunus halkının siyasi ve sosyo ekonomik beklentilerine cevap vermesi gerektiğini açıkladı.


Aydınlık
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)