Biz Engel Olmayız!



Namık Kemal Lisesi Onur Kurulu, ‘’Engelliler Haftası’’ nedeniyle; arkadaşlarının engellilerin sorunlarını ve engellilerin kendilerinden beklentilerini daha iyi öğrenebilmeleri için okulun Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu’nda söyleşi düzenledi.
Etkinliğin konuşmacıları, Çağdaş Görmeyenler Derneği Kurucu Genel Başkanı Celil Urhan, Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hafize Başer ve Ataması Yapılmayan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Buse Çevirci idi.

Hafize Başer, binanın eski ve tarihi olması nedeniyle; engelli ve yaşlı tutunma barları ve asansör olmadığı için, onur kurulu öğrencilerinin yardımıyla salondaki yerini alabildi.

Aynı zamanda söyleşiyi de yöneten Celil Urhan, ‘’Her zaman, her yerde olması gerektiği için, ilk söz hakkını kadın konuşmacı Hafize Başer’e veriyorum ‘’ dedi.

Başer konuşmasına, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tüm okullarda engelli ve yaşlılarımız için tutunma barları yapılması konusunda çağrıda bulunarak başladı. Oğlu ilkokul öğrencisiyken, arkadaşları annesinin engelli olması nedeniyle, onunla alay ettikleri için, oğlu kendisinin okula gelmesini istemediğini, sınıf öğretmeniyle yaptıkları görüşme sonrası, sorunu birlikte aştıklarını, öğretmeninin kendisini sınıfa getirtmesi, başarılarından söz etmesi ve arkadaşlarına alkışlatması nedeniyle bu sorunu aştıklarını. Çocukların ve gençlerin kendi yakınlarının da engelli olabileceğini düşünerek, engelli ve yakınlarına acımasız davranmamalarını anlattı.
Celil Urhan engelli nüfusunun, ülkemizin %30’unu ilgilendiren bir sorun olduğunu, ‘’Engellilerle birlikte olduğumuzu unutmadan, onları toplumun bir parçası olduğu gerçeğini daima anımsayarak ortak yaşamımızı sürdürmeliyiz’’ dedi.

Buse çevirci, Celil Urhan’ın kaleme aldığı, ‘’Yarım Saatlik Karanlık’’ başlıklı makalesini okudu. Konusu, görenlerin, görmeyenlerin yaşadığı sıkıntıyı anlayabilmeleri için yarım saatliğine karanlıkta yemek yemeleriydi. Öğrencilerin dikkatini çeken makale oldukça anlamlıydı.

Celil Urhan, hazırlayıp geldiği Brail Alfabesi ile yazılmış kabartma yazı örneklerini öğrencilere dağıttı. Öğrencilere harfleri tanıttı. Metinleri okuduktan sonra davet ederlerse okula gelebileceğini söyledi. İsteyenlerin kendisini, istedikleri gün ve saatte Çağdaş Görmeyenler Derneği’nde bulabileceğini aktardı.

Onur Kurulu Öğrencileri Berk Pişkin, Devran Polat, Semiha Nezir, Özlem Taş, Ataberk Çetinbaş ve Altuğ Öztürk, öğretmen Mete Polat’ın getirdiği çiçekleri Müdür Baş Yardımcısı Almet Güngör eşliğinde konuşmacılara sundular.

Böyle bir etkinlikle kendilerinin sorunlarını öğrencilere anlatma fırsatı yarattığı için Okul Müdürü Reha Karasu ve idarecilerine, onur kurulu üyelerine teşekkür eden konuşmacılar, öğrencilerin ihtiyaç duyduklarında; 24 saat kendilerini arayabileceklerini belirterek okuldan ayrıldılar.







Haber ve fotoğraf : Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)