100 yıllık Kürt projesi



Bebek katili Öcalan’ın Türkiye’yi bölmek için yaptığı “Konfederal Orta Doğu” çağrısı 1960 darbesinde “Pilot Planlama Bölgesi”, 1980 Evren darbesiyle ise “Eyalet”e dönüşmüştü

Kenan Evren, Türkiye’nin 8 eyalete bölünebileceğini belirterek, bu eyaletleri “Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon” olarak sıralamış, “Türkiye de mutlaka ‘çok bayraklı’ eyalet sistemine geçecek. Özal, cumhurbaşkanı iken ‘federasyonu tartışalım’ demişti” ifadelerini kullanmıştı.

Demirel de dillendirmişti
Süleyman Demirel de Adalet Partisi Genel Başkanı iken, “Türkiye’yi Ankara’dan yönetmek imkânı kalmamıştır. 15 bölgeye ayrılmalı, her bölge için de ayrı plan yapılmalı” görüşünü dile getirmiş, Cumhurbaşkanlığı döneminde de başkanlık sistemini ve “eyalet” yönetimini Türkiye’nin gündemine taşımıştı.

Türkiye’nin üniter yapısının parçalanması noktasındaki 100 yıllık ihanet projesi kuşaktan kuşağa bugünlere taşındı. Bugün projenin bayraktarlığını AKP iktidarı ile stratejik ortağı PKK yürütüyor. Teröristbaşı Abdullah Öcalan, Oslo görüşmeleriyle başlayan ihanet sürecinde aldıkları tavizlerin başında “demokratik konfederal” sistemin olduğunu, yazdığı mektupla ortaya koydu. İmralı’dan Asuri, Süryanı ve Keldanilere “devlet eliyle” mesaj gönderen Öcalan, kurtuluşlarının bu sistemle olacağını öne sürdü. Aynı düşünce Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanma sürecinde Ahrar Fırkası tarafından “Adem-i merkeziyyetçilik” adı altında gündeme getirilmişti. Ahrar Fırkası, 14 Eylül 1908’de, Prens Sabahattin’in önderliğinde “Teşebbüsü Şahsi ve Adem-i Merkeziyet Cemiyeti” çatısında örgütlenen liberal Jön Türk kanadı tarafından kuruldu. Merkezi otoriteye karşı ve bireysel girişimciliğe destek veren “Adem-i merkeziyet” i savunan Prens Sabahattin, kendisine önerilen parti başkanlığını kabul etmedi, ancak girişimi destekledi. İngiliz siyasi parti geleneğini esas alan Ahrar’ın “Adem-i merkeziyet” görüşü Osmanlı’yı bölme girişimi olarak yorumlanmıştı.

Divan-ı Harp’te yargılandı
Parti 1908 seçimlerine katıldı, ancak İttihat ve Terakki Fırkası karşısında başarı gösteremedi. İttihat ve Terakki karşıtı İkdam, Sabah, Yeni Gazete, Sadayı Millet ve Servet-i Fünun gazeteleri, Ahrar Fırkası’nı destekledi. 31 Mart Vakası nedeniyle Prens Sabahattin ve kurucu üye Ahmet Fazlı Bey divanı harpte yargılandı ve suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. Fırka üyelerinin bir kısmı yurt dışına kaçtı. Nurettin Ferruh Bey 1910’da ülkeye döndü ve partinin feshedildiğini belirten bir bildiri yayımladı. Prens Sabahattin, İngiliz ajanı olduğu gerekçesiyle cumhuriyet döneminde ülkeden kovuldu.

Pilot Planlama Bölgesi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana geçen süreç içinde Prens Sabahattin’in “Adem-i merkeziyet” çilik fikirlerini savunan siyasiler zaman zaman iktidara geldi, ancak anayasadaki değişmez maddeleri değiştirmeye cesaret edemediler. “Adem-i merkeziyet” fikri 1960 askeri darbesi döneminde “Pilot Planlama Bölgesi” olarak hortlatıldı. 7 Aralık 1960 tarihli Hürriyet gazetesindeki habere göre; Türkiye, iktisadi, kültürel ve sosyal bütünlük taşıyan, kendi başına yaşama imkanına sahip bölgelere ayrılacaktı. Bu amaçla İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Dairesi’nce programlar hazırlandı. İlk uygulama projesi “Marmara Pilot Planlama Bölgesi” olarak yapıldı. Pilot bölge, Çatalca’dan çekilen hatla İstanbul Boğazı’na kadar uzanan arazi parçasını ve Sakarya vadisi ile Bursa ovasını içine almaktaydı. Bölgenin kültür, ticaret ve turizm merkezi İstanbul olacaktı.

Evren ve Özal aynı fikirde

9. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Türkiye’nin 8 eyalete bölünebileceğini belirterek, bu eyaletleri “Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon” olarak sıralamıştı. Evren şunları kaydetmişti: “Daha 1980’li yılların başında bunları düşündüm. Cumhurbaşkanı iken Bavyera’yı ziyarete gitmiştim. Baktım 3 bayrak çekmişler. Bir Türk, öteki Alman bayrağıydı. ’Üçüncüsü ne bayrağı’ diye sordum. ’Burası Bavyera Eyaleti, onun bayrağı’ dediler. Birçok ülkede bu var. Türkiye de mutlaka eyalet sistemine geçecek. Eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal da DPT’deyken eyaleti önermiş ve Güneydoğu için ABD’deki Tennesse Eyaleti’nde uygulanan kalkınma projesi fikrini ortaya atmıştı. İsmet Paşa ise, “Bayrak da verelim mi?” diye sormuştu. Dönemin Başbakanı Turgut Özal projeye karşı çıkan dönemin eski Bakanı İsmail Özdağlar’ı Yüce Divan’a gönderdi. Özal, cumhurbaşkanı iken de “Federasyonu tartışalım“ demişti.
Demirel de dillendirmişti
Süleyman Demirel de Adalet Partisi Genel Başkanı iken, “Türkiye’yi Ankara’dan yönetmek imkânı kalmamıştır. 15 bölgeye ayrılmalı, her bölge için de ayrı plan yapılmalı” görüşünü dile getirmiş, cumhurbaşkanlığı döneminde de başkanlık sistemini ve “eyalet” yönetimini Türkiye’nin gündemine taşımıştı. Demirel, Türkiye’nin üniter yapısına zarar gelebileceği endişesiyle eyalet sisteminin gündeme getirilemediğine dikkat çekerken, “Düşünmedikçe de merkeziyetçiliğe saplanıyoruz“ diyerek, “Adem-i merkeziyetçi“ sistemin tartışılmasını istemişti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)