Öğretmenler değerlendirmeye tabi tutulacak



KPSS mağduriyeti yetmiyormuş gibi atanan öğretmenler, asilliklerini kazanmak için şimdi de 5 aşamalı değerlendirmeye tabi tutulacak

ASİL öğretmenliğe geçişte artık öğretmen adaylarında 50 ölçüt aranacak. ‘Kılık-kıyafet’, ‘değerlere bağlılık’, ‘teknolojiyi kullanma’, ‘iyi ilişki’ gibi kriterlerin belirleyici olacağı performans değerlendirmesinde 100 üzerinden en az 50 puan alan, yazılı ve sözlü sınava girecek. Başarısız olan, öğretmenlikten çıkarılacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”ne göre aday öğretmenler maarif müfettişi, okul müdürü ve danışman öğretmen tarafından 50 kritere göre 3 kez değerlendirilecek. Performans kriterlerine göre başarılı olup yazılı ve sözlü sınavda başarısız olanlar bir yıl daha aday öğretmen olarak kalacak. İkinci yılın sonunda tekrar başarısız olanlar ise öğretmenlikten çıkarılacak, memurluktan atılacak ve 3 yıl memurluk başvurusu yapamayacak.

Türk Eğitim Sen ve Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bu uygulamanın insanlık dışı olduğunu söyledi. AKP iktidarının öğretmenliğe başlayanlar üzerinde alenen tahakküm kurmaya çalıştığını belirten Koncuk, “Benim değirmenime su taşıyacaksın, anlayışı var burada. Öğretmenlerimiz korkmasınlar” dedi. Koncuk, sistemin iptali için dava açacaklarını söyledi.

Müdürlerin değerlendirmesine de güvenmediğini belirten Koncuk, “Kriterler arasında örneğin milli ve manevi değerlere saygı var. Bu saygıyı kim değerlendirecek? Neye göre puan vereceksiniz? Siyasi görüşe göre mi, ideolojik görüşe göre mi? Okul müdürlerinin nasıl atandığını herkes biliyor... O makama kabiliyetiyle gelmemiş insanların değerlendirmelerine güvenmem. Kasıtlı değerlendirmeler yapılırsa ciddi gerginlikler ortaya çıkar” ifadelerini kullandı. Yeni düzenlemeden önce aday öğretmenler bir yıl temel, genel ve uygulamalı olarak 240 saat eğitim alıyordu. Temel ve genel eğitimden sonra yıl sonunda yazılı sınava giriyordu. Bu sürecin ardından adaylığı kaldırılıyordu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)